- Tytuł pełny:
- [Białka ; Węglowodany] [Film]
- Rok wydania:
- sporz. 2010
(Telewizja Polska [i in.]) - Wydawca:
- Olsztyn : nagr. własne W-MBP
- Opis fizyczny:
- 1 płyta wiz. (DVD) (115 min) : dźw., kolor. ; 12 cm
- Zawiera:
- Badanie składu chemicznego białek
Badanie właściwości białek
Struktura białka
Aminokwasy, peptydy, białka
Białka, budowa i funkcje
Badanie składu chemicznego cukrów
Odróżnianie glukozy od fruktozy
Zastosowanie glukozy i jej rola biologiczna
Budowa skrobi i jej właściwości - Zawartość:
- Zawiera: BADANIE SKŁADU CHEMICZNEGO BIAŁEK (10 min). BADANIE WŁAŚCIWOŚCI BIAŁEK (12 min). STRUKTURA BIAŁKA (8 min; z cyklu Chemia). BIAŁKO (15 min; z cyklu Kuchnia; różne doświadczenia z białkiem). BIAŁKO (10 min; z cyklu Brzuch; białko jako budulec naszego organizmu, białko roślinne, białko zwierzęce, zasady racjonalnego żywienia). AMINOKWASY, PEPTYDY, BIAŁKA (10 min; z cyklu Chemia). BIAŁKA, BUDOWA I FUNKCJE (27 min; z cyklu Świat chemii). BADANIE SKŁADU CHEMICZNEGO CUKRÓW (6 min). ODRÓŻNIANIE GLUKOZY OD FRUKTOZY (7 min; z cyklu Chemia). ZASTOSOWANIE GLUKOZY I JEJ ROLA BIOLOGICZNA (5 min; z cyklu Chemia). BUDOWA SKROBI I JEJ WŁAŚCIWOŚCI (5 min; z cyklu Chemia)
- Uwagi:
- Tyt. wspólny nadany przez katalogującego
Płyta niekomercyjna. Źródło nagrania: filmy na kasecie wideo ze zbioru W-MBP w Olsztynie. Podstawa prawna: Art. 28 Ustawy o prawie autorskim - Temat:
- Węglowodany
Skrobia
Białka
Chemia (przedmiot szkolny)
Gimnazja
Szkoły ponadgimnazjalne
Metody badawcze
Żywność
Chemia
Edukacja i pedagogika
Medycyna i zdrowie
Rolnictwo i leśnictwo - Gatunek / Forma:
- Filmy i seriale
Film edukacyjny - Film