Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of regulated drip irrigation on productivity and physicochemical traits of tomato ‘Tofane’ under hot desert climate

Tytuł:
Influence of regulated drip irrigation on productivity and physicochemical traits of tomato ‘Tofane’ under hot desert climate
Autorzy:
Azzeddine, C.
Mostapha, B.B.
Houria, C.
Data publikacji:
2020
Wydawca:
Instytut Ogrodnictwa
Tematy:
tomato
Tofane cultivar
drip irrigation
desert
dry climate
physicochemical trait
productivity
fruit parameter
fruit yield
fruit quality
Źródło:
Journal of Horticultural Research; 2020, 28, 1; 93-100
2300-5009
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The impact of regulated drip-irrigation on productivity and fruit quality of tomato ‘Tofane’ has been studied under a warm dry desert climate in southern Algeria. Yield, fruit weight and size, water content and parameters of fruit quality – total soluble solids, phenolic compounds, carotenoids, vitamin C, pH and titratable acidity were determined. Two irrigation treatments were applied in 2012 and 2013: T1, optimal irrigation (100% evapotranspiration – ETc) during the whole growth period (growth stages I, II and III); T2, optimal irrigation during I and II stages, and regulated deficit irrigation (67% ETc) during stage III (from fruit set to full fruit maturity of first and second bunch). T1 treatment during the whole season showed the highest values of soil water potential (Ψsoil), between −0.02 MPa and −0.06 MPa, on depths of 0.3 and 0.6 m, respectively. During stage III, regulated deficit irrigation caused the lowest Ψsoil values, which were between −0.1 MPa and −0.12 MPa on a soil depth of 0.3 and 0.6 m, respectively. Deficit irrigation caused significant decrease of water content in fruits and not significant decrease of fruit weight and size, as well as fruit yield while water saving for irrigation amounted to 10%. Comfort-irrigated tomato plants produced fruits containing significantly higher titratable acidity, total soluble solids and vit. C content. There was a tendency to decrease carotenoid content and increase phenolic content in both years of the study. Due to the possibility of water saving with not significant yield decrease, it seems that the reduction of water use in growth stage III would be an adequate strategy for tomato cultivation in hot, dry climate.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz