Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Determinants of post-harvest losses of orange in selected local government areas of Benue state

Tytuł:
Determinants of post-harvest losses of orange in selected local government areas of Benue state
Autorzy:
Doki, Naomi Onyeje
Eya, Criscent Ike
Tughgba, Mnena Franca
Akahi, Ogah Gabriel
Ameh, Agnes
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Międzynarodowy Instytut Innowacji Nauka – Edukacja – Rozwój w Warszawie
Tematy:
Postharvest
Prevention
Losses
Harvesting
Marketing
Orange
Benue
Nigeria
Źródło:
International Journal of New Economics and Social Sciences; 2019, 10(2); 295-308
2450-2146
2451-1064
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W badaniu zbadano determinanty strat pomarańczy po zbiorach w dwóch obszarach samorządu terytorialnego stanu Benue. Celem badania było zidentyfikowanie najważniejszego czynnika odpowiedzialnego za straty po zbio-rze pomarańczy na badanym obszarze, co pozwoliłoby na podjęcie kroków w zapobieganiu przyszłym stratom. W badaniu wykorzystano podstawowe dane z populacji czterdziestu respondentów (40). Osiemnastu rolników i dwu-dziestu dwóch sprzedawców pomarańczy zostało celowo wybranych z dwóch obszarów samorządu terytorialnego w stanie Benue przy użyciu ustrukturyzowanego kwestionariusza. Dane przeanalizowano przy użyciu pakietu sta-tystycznego dla nauk społecznych (SPSS), wersja 20.0. Zebrane dane przeanalizowano za pomocą regresji logit, aby ustalić wpływ każdego z czynników na straty po zbiorach na badanych obszarach. Wynik badania wskazuje na następujące czynniki; Edukacja formalna, metoda zbioru i postępowania wykazały znaczący wpływ (p <0,05) na straty po zbiorach. Metoda zbioru miała 4,698 razy większy wpływ na straty po zbiorach niż wszystkie inne zmien-ne badania. Wyniki z drugiego modelu wskazują, że czynniki takie jak; pakowanie, przechowywanie, obsługa i doświadczenie handlowców wykazały znaczący wpływ na straty po zbiorach na badanych obszarach. Badanie wykazało, że metoda przechowywania miała 5,767 razy większy wpływ na straty po zbiorach niż wszystkie inne warianty. Zalecenia wynikające z przeprowadzonego badania mające na celu zmniejszenie strat pomarańczy po zbiorach to zastosowanie nowoczesnych metod zbioru, lepszego przechowywania oraz urządzeń do przeładunku. zapobieganie, straty, zbiór, marketing, pomarańcze, Benue, Nigeria

This study examined the determinant of postharvest losses of orange in two Local Government Areas of Benue State. The aim of the study is to identify the most important factor responsible for postharvest losses of oranges in the study area so that proactive steps should be taken in forestalling future losses. The research used primary data from a population of forty respondents (40). Eighteen farmers and twenty-two orange marketers were purposively selected from two Local Government Areas in Benue State using a structured questionnaire. The data were ana-lyzed using the Statistical Package for Social Science (SPSS) Version 20.0. The data collected were analyzed us-ing logit regression to establish the effect of each of the factors on post-harvest losses in the study areas. The re-sult of the study indicates the following factors; Formal Education, Method of harvesting and Handling showed significant effect (p<0.05) on post-harvest losses. The method of harvesting was 4.698 times more likely to affect post-harvest losses than all the other variables of the study. Results from the second model indicate that factors such as; Packaging, Storage, Handling and Marketer's Experience showed a significant effect on post-harvest losses in the study areas. The study showed that the method of storage was 5.767 times more likely to affect post-harvest losses than all the other variables of the study. The study recommends that scientific approaches like mod-ern harvesting methods, improved storage, and handling facilities should be adopted to reduce post-harvest losses of orange. Postharvest, Prevention, Losses, Harvesting, Marketing, Orange, Benue, Nigeria

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz