Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of glycerol on the properties of coconut oil cake reinforced poly(lactic acid)

Tytuł:
Effect of glycerol on the properties of coconut oil cake reinforced poly(lactic acid)
Wpływ glicerolu na właściwości poli(kwasu mlekowego) wzmocnionego makuchami z oleju kokosowego
Autorzy:
Raj, Sachin Sumathy
Chellapandian, Thiruvasagam
Nanjappan, Balakrishnan
Data publikacji:
2022
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Chemii Przemysłowej
Tematy:
poly(lactic acid)
copra
glycerol
mechanical properties
thermal properties
noise damping properties
poli(kwas mlekowy)
makuchy oleju kokosowego
glicerol
właściwości mechaniczne
właściwości termiczne
właściwości tłumiące hałas
Źródło:
Polimery; 2022, 67, 2; 61--66
0032-2725
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The effect of the addition of 10–25 wt% coconut oil cake (COC) on the properties of poly(lactic acid) (PLA) was studied. PLA/COC (80/20) composite showed better mechanical properties and higher thermal stability than PLA. Glycerol used as a plasticizer further improved tensile and flexural mechanical properties, as well as the impact strength and the ability to suppress noise.

Zbadano wpływ dodatku 10–25% mas. makuchów z oleju kokosowego (COC) na właściwości poli(kwasu mlekowego) (PLA). Kompozyt PLA/COC (80/20) wykazywał lepsze właściwości mechaniczne i wyższą stabilność termiczną niż PLA. Glicerol zastosowany jako plastyfikator dodatkowo poprawił właściwości mechaniczne przy rozciąganiu i zginaniu, a także udarność i zdolność do tłumienia hałasu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz