Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Impact of coronavirus COVID-19 on the food system

Tytuł:
Impact of coronavirus COVID-19 on the food system
Wpływ koronawirusa covid-19 na system żywnościowy
Autorzy:
Skawińska, E.
Zalewski, R.
Data publikacji:
2020
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
food systems
COVID-19
supply chains
food security
world trade
system żywnościowy
łańcuch dostaw
bezpieczeństwo żywności
handel światowy
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Oeconomia; 2020, 19, 4; 121-129
1644-0757
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The article contributes to the theory of sustainability. It aims to analyse the impact of COVID-19 on global food security and its role in changing food supply chains, with a particular focus on international chains. The research is presented in several sections. The analytical portion discusses the impact of the SARS-CoV-2 epidemiological crisis on the global food market. The state of food safety is then presented, taking into account the quantitative and qualitative aspects. Next, the aspect of the economic availability of food is examined, as well as the important role that international food chains play in shaping food safety. All sections include the results of an analysis of international secondary data on food security under the influence of an ongoing pandemic. The stated objective of the work was achieved and the questions that formulate the research problem were answered. Finally, the need for further normative studies was identified.

Artykuł wpisuje się w teorie zrównoważonego rozwoju. Jego celem jest analiza skutków COVID-19 na bezpieczeństwo żywnościowe na świecie oraz roli w tym procesie zmian w łańcuchach dostaw produktów żywnościowych, ze szczególnym uwzględnieniem międzynarodowych. W jego realizacji zastosowano metody studiów literatury przedmiotu i innych źródeł wtórnych, porównawczą oraz opisu, proste techniki statystyczne, wizualizacji i dedukcji. Struktura pracy składa się z czterech części merytorycznych, wstępu i podsumowania. W pracy najpierw przedstawiono problem badawczy, wagę problemu i rozumienie przyjętych w pracy podstawowych kategorii ekonomicznych. Dalej omówiono wpływ kryzysu epidemiologicznego COVID-19 na światowy rynek żywności. W kolejnej części zawarto stan bezpieczeństwa żywności, biorąc pod uwagę aspekty ilościowy i jakościowy, a dalej aspekt dostępności ekonomicznej żywności. Istotną rolę w systemach żywności odgrywają międzynarodowe łańcuchy żywności przedstawione w kolejnej części artykułu. W wymienionych częściach zawarto wyniki analizy danych wtórnych dotyczących bezpieczeństwa żywnościowego pod wpływem trwającej epidemii. Zakończenie zawiera podsumowanie i wnioski. Sformułowany cel pracy został zrealizowany i uzyskano odpowiedzi na postawione w problemie badawczym pytania. Na końcu wskazano na potrzebę prowadzenia dalszych badań o charakterze normatywnym.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz