Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ traktowania metylocyklopropenem (1-MCP) na cechy jakościowe przechowywanych pomidorów

Tytuł:
Wpływ traktowania metylocyklopropenem (1-MCP) na cechy jakościowe przechowywanych pomidorów
The influence of methylcyclopropene (1-MCP) treatment on changes of physical properties of stored tomatoes
Autorzy:
Wrzodak, A.
Szwejda-Grzybowska, J.
Gajewski, M.
Data publikacji:
2020
Wydawca:
Instytut Ogrodnictwa
Tematy:
tomato
firmness
color
storage
1-MCP
Źródło:
Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa; 2020, 28; 13-22
2300-5882
2391-8969
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the study was to determine the effect of 1-MCP (1-methylcyclopropene) treatment of tomato fruit on changes in physical properties during storage. The cultivar of ‘Faustine F1’ were grown on stakes in field conditions. The tomato fruits were harvested in mature green and full red stages of maturity. The fruits of tomato treated with 1-MCP at 1.0 μL·L-1 or 2.0 μL·L-1 and control fruit (untreated) were stored at 12.5°C and 20°C, and 85–90% relative humidity in normal air. Immediately after harvest and after 4 weeks of storage, fruit color analyzes were performed in the CIE L*a*b* system (L* – brightness, a* – intensity of red color, b* – intensity of yellow color) as well as firmness and compressive strength of the Instron apparatus 1140. The results of two-year observation of the physical properties of tomato fruits showed a differences in the values of the determined parameters depending on the 1-MCP treatment, maturity stage and storage temperature, and the year of the study. In 2009, the 1-MCP treatment of tomato fruits ‘Faustine F1’ resulted in more than twice as high firmness and compressive strength of fruits as compared to untreated fruit, and also significantly influenced changes in color parameters. Based on the results obtained, it can be concluded that the 1-MCP treatment of tomato fruit is an effective way of delaying their ripening, maintaining high firmness, color and can be successfully used to extend their storage period.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz