Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Thermal properties and processability of modified poly(L-lactide): the role of phenylacetic acid hydrazide derivative

Tytuł:
Thermal properties and processability of modified poly(L-lactide): the role of phenylacetic acid hydrazide derivative
Właściwości termiczne i przetwórcze modyfikowanego poli(L-laktydu): rola pochodnej hydrazydu kwasu fenylooctowego
Autorzy:
Huang, Hao
Cai, Yanhua
Zhao, Lisha
Data publikacji:
2022
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Chemii Przemysłowej
Tematy:
poly(L-lactide)
phenylacetic acid hydrazide
naphthalenedicarboxylic acid
organic nucleatng agent
thermal properties
poli(L-laktyd)
hydrazyd kwasu fenylooctowego
kwas naftalenodikarboksylowy
organiczny środek nukleujący
właściwości termiczne
Źródło:
Polimery; 2022, 67, 9; 423--432
0032-2725
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The influence of phenylacetic acid hydrazide (NAPAH) derivative content, melt temperature (170−200°C) and cooling rate (1−20°C/min) on poly(L-lactide) (PLLA) nucleation were investigated. Increasing the content of NAPAH (0.5−3.0 wt.%) had a positive effect on PLLA crystallization, while an increase in the cooling rate and heating temperature had a negative effect. In the case of isothermal crystallization carried out for a long time (180 min), the melting process depended only on the crystal lization temperature. NAPAH also influenced the cold crystallization temperature, reduced thermal stability and improved PLLA processability (MFR).

Zbadano wpływ zawartości pochodnej hydrazydu kwasu fenylooctowego (NAPAH), temperatury stopu (170−200°C) i szybkości chłodzenia (1–20°C/min) na nukleację poli(L-laktydu) (PLLA). Zwiększenie zawartości NAPAH (0,5–3,0% mas.) miało pozytywny wpływ na krystalizację PLLA, natomiast wzrost szybkości chłodzenia i temperatury ogrzewania negatywny. W przypadku krystalizacji izotermicznej prowadzonej przez długi czas (180 min), proces topnienia zależał tylko od temperatury krystalizacji. NAPAH wpływał również na temperaturę zimnej krystalizacji, zmniejszał stabilność ter miczną i poprawiał właściwości przetwórcze PLLA (MFR).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz