Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ różnych szczepów bakterii symbiotycznych na plony i brodawkowanie łubinu i soi

Tytuł:
Wpływ różnych szczepów bakterii symbiotycznych na plony i brodawkowanie łubinu i soi
Effect of various strains of symbiotic bacteria on yields and nodulation of lupine and soybean
Autorzy:
Martyniuk, S.
Kozieł, M.
Stalenga, J.
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
łubin
soja
plonowanie
brodawkowanie
bakterie symbiotyczne
badania polowe
lupine
soybean
yielding
nodulation
symbiotic bacteria
field experimentation
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2013, 58, 4; 67-70
1642-686X
2719-423X
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań była ocena różnych szczepów bakterii symbiotycznych łubinu i soi pod względem ich oddziaływania na brodawkowanie i plon nasion wymienionych roślin. Do badań użyto izolatów Bradyrhizobium sp. (Lupinus) i Bradyrhizobium japonicum znajdujących się w kolekcji bakterii symbiotycznych Z. Mikrobiologii IUNG-PIB w Puławach, którymi zaszczepiono nasiona łubinu żółtego (odm. Mister) i łubinu wąskolistnego (odm. Baron) oraz soi (odm. Aldana i Nawiko). W doświadczeniu wazonowym (wazony Mitscherlicha z 7 kg gleby) nie stwierdzono na ogół istotnego wpływu zastosowanych szczepów Bradyrhizobium sp. na plonowanie łubinu, chociaż większość użytych szczepów stymulowała brodawkowanie na korzeniach tej rośliny. Badane szczepy B. japonicum różniły się pod względem ich oddziaływania na brodawkowanie soi, ale wszystkie szczepy tych bakterii symbiotycznych przyczyniły się do istotnego wzrostu zarówno intensywności brodawkowania, jak i plonowania obydwu odmian soi.

The aim of these studies was to assess various isolates of symbiotic bacteria of lupine and soybean with respect to their effects on nodulation and seed yields of the crops. Strains of Bradyrhizobium sp. (Lupinus) and Bradyrhizobium japonicum, belonging to the collection of these bacteria at Dept. of Agricultural Microbiology IUNG-PIB Pulawy, were used for inoculation of lupine seeds (cv. Mister and Baron) and soybean seeds (cv. Aldana and Nowiko). In pot experiments (Mitscherlich pots containing 7 kg of soil) none of the tested strain of lupine rhizobia significantly increased lupine seed yields though some of these strains improved nodulation of lupine plants. All B. japonicum strains – soybean symbionts – markedly stimulated nodulation and significantly improved seed yields of both soybean cultivars.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz