Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Evolution of equilibrium composition of MnO-SiO2 and Al2 O3 -MnO-SiO2 inclusions in liquid Fe and Fe-36%Ni alloy during cooling

Tytuł:
Evolution of equilibrium composition of MnO-SiO2 and Al2 O3 -MnO-SiO2 inclusions in liquid Fe and Fe-36%Ni alloy during cooling
Ewolucja równowagowego składu ciekłych wtrąceń MnO-SiO2 oraz Al2 O3 -MnO-SiO2 w stopie Fe-36%Ni oraz w ciekłym Fe w czasie chłodzenia
Autorzy:
Jerzak, W.
Kalicka, Z.
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
stop Fe-36%Ni
chłodzenie
żelazo
nikiel
Fe-Ni melt
deoxidization
liquid inclusions
cooling
thermodynamics
Źródło:
Archives of Metallurgy and Materials; 2012, 57, 2; 449-455
1733-3490
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Evolution of chemical composition of inclusions for Fe-36%Ni melt on cooling was simulated on the basis of theoretical analysis. The equilibrium states for deoxidization reactions using manganese, silicon and aluminum were found by using the subregular solution thermodynamic model, including the interaction parameters and the activity coefficients for O, Mn, Si i Al at infinite dilution in iron and nickel. The equilibrium compositions of the inclusions when cooling the melt were computed for Fe-36%Ni for the temperatures from 1873K to 1773K. For comparison, the same analysis was made for pure iron melt. The obtained results indicate different behavior of the inclusions for those melts. For Fe-36%Ni, either MnO-SiO2 inclusions or Al2 O3 -MnO-SiO2 ones always increase substantially in MnO content on cooling. When Al2 O3 content goes up, the effect gets weaker. As to the pure iron melt, the inclusions behave more differently, i.e., the MnO content may go up, go down or stay constant depending on the initial inclusion composition. Despite of the fact that Al2 O3 -MnO-SiO2 inclusions fluctuate significantly as to their compositions for Fe-36%Ni melt, it seems however, that it would be easier for this melt - in comparison to pure iron one - to forecast such a chemical target composition which would allow to achieve the desired composition of the inclusions left within the residual melt after metal cooling from 1873K to 1773 K.

Przeprowadzono teoretyczną symulację zmiany składu wtrąceń w stopie Fe-36%Ni podczas chłodzenia. Stałe równowagi reakcji odtleniania manganem, krzemem i glinem obliczono zakładając model subregularny i wykorzystując parametry oddziaływania oraz współczynniki aktywności O, Mn, Si i Al w nieskończonym rozcieńczeniu w żelazie i niklu. Obliczono równowagowe składy wtrąceń w procesie chłodzenia Fe-36%Ni od 1873K do 1773K. Porównawczo wykonano taką samą analizę dla żelaza. Uzyskane wyniki wskazują, że wtrącenia zachowują sie różnie w obu metalach. W stopie Fe 36%Ni, zarówno wtrącenia MnO-SiO2 jak i Al2 O3 -MnO-SiO2 zawsze wzbogacają sie w znacznym stopniu w MnO gdy temperatura spada. Zwiększenie zawartości Al2 O2 osłabia ten efekt. Wtrącenia w żelazie zachowują sie bardziej różnorodnie - ułamek molowy MnO może zwiększać się, zmniejszać lub pozostawać stały, zależnie od początkowego składu wtrącenia. Mimo, że wtrącenia Al2 O3 -MnO-SiO2 ulegają znacznym zmianom w stopie Fe-36%Ni, to wydaje się, że prognozowanie takiego składu wtrąceń w 1873K aby po ochłodzeniu metalu i wypłynięciu części z nich, pozostałe wtrącenia miały pożądany skład, może być łatwiejsze w Fe-36%Ni niż w żelazie.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz