Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Plon i ekonomiczna ocena pozyskiwania pasz z runi mieszanek roślin motylkowatych z trawami w zależności od sposobu, częstotliwości użytkowania i składu gatunkowego

Tytuł:
Plon i ekonomiczna ocena pozyskiwania pasz z runi mieszanek roślin motylkowatych z trawami w zależności od sposobu, częstotliwości użytkowania i składu gatunkowego
Yield and economic assessment of the legume-grass mixtures depending on the system and frequency of their utilization and botanical composition
Autorzy:
Gawel, E.
Madej, A.
Data publikacji:
2008
Wydawca:
Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich. Wydawnictwo PB
Tematy:
czestotliwosc uzytkowania
koszty jednostkowe
koszty produkcji
mieszanki motylkowych z trawami
nawozenie azotem
ocena ekonomiczna
plony
produkcja pasz
sklad gatunkowy
uzytkowanie kosne
uzytkowanie pastwiskowe
economic analysis
feed production
hay meadow
nitrogen fertilizer
papilionaceous plant-grass mixture
pasture use
production cost
species composition
unit cost
yield
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura; 2008, 07, 3
1644-0625
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badania przeprowadzono w latach 2004-2006 w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym w Grabowie (51°21’ N; 21°40’ E), należącym do Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – PIB w Puławach. Porównano plonowanie trzech różnych mieszanek roślin motylkowatych z trawami w zależności od sposobu (kośny i pastwiskowy) i częstotliwości użytkowania (zbiór co 21, 28, 35 i 42 dni). Wykonano ekonomiczną oceny kosztów uzyskania pasz dla różnych sposobów użytkowania runi. Koszty uzyskania paszy pastwiskowej były niższe niż paszy pozyskanej w warunkach kośnego użytkowania runi. Zwiększenie liczby dni odrastania runi mieszanek powodowało obniżenie jej wartości pokarmowej, obniżenie kosztów bezpośrednich oraz jednostkowych kosztów produkcji 1 tony suchej masy i 100 jednostek pokarmowych produkcji mleka (JPM). Efektywność nawożenia azotem w tych warunkach była większa od uzyskanej w częstotliwości koszenia co 21 i 28 dni. Wpływ składu botanicznego mieszanek na badane parametry był niewielki, a mieszanka z festulolium wyróżniała się najlepszą wartością pokarmową i najmniejszą efektywnością nawożenia azotem. Plony suchej masy porównywanych mieszanek oraz koszty bezpośrednie i jednostkowe produkcji paszy były zbliżone niezależnie od gatunku trawy w mieszance.

Experiments were carried out at the Agricultural Experiment Station at Grabów of the Institute of Soil Science and Plant Cultivation – National Research Institute at Puławy (51°21’ N; 21°40’ E). Yields of three different mixtures of clover with grass depending on the system (cutting and grazing) and frequency (each 21st, 28th, 35th, and 42nd day) of their utilization were compared in this paper. Economic efficiency of different systems of fodder utilization was additionally evaluated. Fodder produced from the grazing system was cheaper than this produced from the cutting one. The longer period of legume-grass vegetation, the lower content of energetic units per 1 kg of dry matter, direct costs and costs per piece of production of 1 t of dry matter and 100 feed units for lactation (UFL). Efficiency of nitrogen fertilization under these conditions was higher in comparison to the objects where cutting took place every 21st and 28th day. Influence of botanical composition of mixtures on analyzed parameters was low. The mixture with festulolium was characterized by the best nutritional value and the lowest efficiency of nitrogen fertilization. Dry matter yields of compared mixtures, direct costs and costs per piece of fodder production were similar, irrespective of the grass species in a mixture.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz