Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Przyjemność i radość. Recenzja: Magdalena Płotka, Tomasz z Akwinu. O przyjemności, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2021, ss. 193

Tytuł:
Przyjemność i radość. Recenzja: Magdalena Płotka, Tomasz z Akwinu. O przyjemności, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2021, ss. 193
Pleasure and Joy. Review: Magdalena Płotka, Tomasz z Akwinu. O przyjemności, Thomas Aquinas on Pleasure, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2021, p. 193
Autorzy:
Andrzejuk, Izabella
Data publikacji:
2022-12-31
Wydawca:
Naukowe Towarzystwo Tomistyczne
Tematy:
Thomas Aquinas
feelings
pleasure
human faculties
Źródło:
Rocznik Tomistyczny; 2022, 11; 391-396
2300-1976
Język:
polski
Prawa:
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Magdalena Płotka, known for numerous publications regarding the philosophical thought of the medieval ages, this time analyses the matter of pleasure in the texts of Aquinas. The book is an extensive study of this topic and the Author herself attempts to show the referred matter in an organised way, with a coherent language, quoting a various bibliography of the subject (for the most part in English-language). The discussed book consists of: the introduction, particular chapters which are seven in numbers, the ending and practical appendices such as the index of abbreviations, bibliography and the index of names. The first chapter titled Przyjemność i jej postacie (Pleasure and Its Shapes), contains the preliminary statements which are further developed in details in the following chapters. At first, the Latin terms which are employed by Aquinas when he speaks of pleasure are enumerated. In the second chapter Magdalena Płotka analyses the topic of pleasure as feeling. Above all she speaks of feelings of the appetitive faculty and then she turns to the comparative study of pleasure and joy. The purpose of this comparison is to answer the question whether we may classify them – pleasure and joy – as feelings. Next, the third chapter, titled: Formalno-materialna struktura przyjemności (Formal-material structure of pleasure) is dedicated to a comparative study between pleasure spiritual and corporeal. In the fourth chapter we find issues regarding the reason and purpose (aim) of pleasure. The fifth chapter offers study on the moral context of pleasure. In this chapter there are included such topics as eutrapelia and sexual pleasure. In the sixth chapter the Author speaks of issues regarding the aesthetic dimension of pleasure. It poses a question whether beauty can be a source of pleasure and in what way. The last, seventh chapter, concerns the topic of pleasure which is the participation of the saved. Thereby the entire domain of responses of human appetitive faculty has been explained, encompassing also the whole human compositum including human condition after death.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz