Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of Asparagus virus 2 on yield of asparagus [Asparagus officinalis L.]

Tytuł:
Effect of Asparagus virus 2 on yield of asparagus [Asparagus officinalis L.]
Autorzy:
Fiedorow, Z
Szelka, A.
Gasiorowska, A.
Data publikacji:
2001
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
Asparagus virus 2
viral disease
Asparagus officinalis
infection
healthy plant
asparagus plant
asparagus
plant
Źródło:
Journal of Plant Protection Research; 2001, 41, 1
1427-4345
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The quantity and quality of spears from asparagus plants infected with Asparagus virus 2 was lower in comparison to healthy plants. The total number of spears was decreased in 16% and mass of spears in 24.7%. Asparagus virus 2 reduced the number of marketable spears in 31.9%, and increased the number of unmarketable spears in 20.2%. The green mass of stem brushes of infected plants was reduced in 19.4% in field conditions and in 20% in seedlings growing in a greenhouse.

W latach 1996 i 1997 przeprowadzono doświadczenia dotyczące wpływu Asparagus virus 2 na plon wypustek bielonych i wytwarzanie świeżej masy przez rośliny szparaga (Asparagus officinalis L.) odmiany Mary Washington. Doświadczenia prowadzono w warunkach polowych oraz w szklarni. Stwierdzono, że rośliny zakażone przez wirus wytworzyły mniej wypustek niż zdrowe, średnio o 16%, a masa wytworzonych wypustek była mniejsza średnio o 24,7%. Liczba wypustek w wyborach handlowych spadła o 31,9%, natomiast poza wyborem wzrosła o 20,2%. Obniżenie plonu i pogorszenie jakości wypustek nasilało się w miarę wydłużania czasu trwania choroby. W doświadczeniu polowym świeża masa pędów zakażonych przez wirus była mniejsza o 19,4% w porównaniu do pędów zdrowych. Świeża masa siewek szparaga, uprawianych w doświadczeniu szklarniowym, była o 20% mniejsza u roślin zakażonych przez wirus niż u roślin zdrowych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz