Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Koncentracja zwiazkow fenolowych i aktywnosc mikrobiologiczna gleby w zaleznosci od rosliny regenerujacej i stosowanej uprawy

Tytuł:
Koncentracja zwiazkow fenolowych i aktywnosc mikrobiologiczna gleby w zaleznosci od rosliny regenerujacej i stosowanej uprawy
Autorzy:
Lepiarczyk, A
Data publikacji:
2000
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
rosliny regenerujace
uprawa roslin
zawartosc zwiazkow fenolowych
gleby uprawne
aktywnosc mikrobiologiczna
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2000, 470; 191-197
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono zawartość związków fenolowych i liczebność mikroorganizmów glebowych (bakterii, promieniowców i grzybów) w warstwie ornej gleby spod roślin pastewnych - regenerujących. Pierwszym czynnikiem doświadczenia było porównanie działania - skuteczności 5-ciu gatunków pastewnych (kukurydzy, buraka pastewnego, koniczyny czerwonej, mieszanki strączkowej z międzyplonem rzepaku ozimego, bobiku). Drugim czynnikiem były dwa sposoby uprawy roli: a) tradycyjna, b) tradycyjna, poszerzona o dodatkowy zabieg głęboszowania. Głęboszowanie zdecydowano się wprowadzić ze względu na lokalne niekorzystne warunki glebowe (skłonność do okresowego odgórnego oglejenia). Na podstawie 3-letnich badań (1992-1994) stwierdzono, że koncentracja związków fenolowych w glebie uległa pewnym zróżnicowaniom pod wpływem 5-ciu badanych roślin regenerujących (najwyższa pod bobikiem, najniższa pod burakiem pastewnym), jednakże bez statystycznego ich potwierdzenia. Spośród porównywanych gatunków najwyższą biologiczną aktywność gleby zapewniała uprawa koniczyny czerwonej, pod którą zidentyfikowano najwyższą liczebność bakterii i promieniowców, przy jednoczesnym ograniczeniu występowania grzybów. Wprowadzenie dodatkowego zabiegu głęboszowania spowodowało (w stosunku do uprawy tradycyjnej) z jednej strony istotny wzrost koncentracji związków fenolowych w glebie, z drugiej zaś korzystnie wpłynęło na rozwój i liczebność zasiedlającej ją mikroflory.

Paper described the phenolic compound contents and the number of soil microorganisms (bacteria, actinomycetes and fungi) in arable soil layer under regenerating fodder crops. The first factor of experiment was a comparison of stimulating effect of 5 fodder crops (maize, fodder beet, red clover, legume mixture with winter rape catch crop and faba bean). Two methods of soil tillage, i.e. traditional tillage and ploughing supplemented with subsoil tillage constituted the second factor. The subsoiling was applied because of unfavourable local soil conditions (a tendency to occasional top gleying). On the basis of 3-year investigations (1992-1994) it was found that the phenolic compound concentration in soil diversified under the influence of five studied regenerating crops (the highest differentiation was detected under faba bean, the lowest under fodder beet), however it was not proved statistically. From among compared species red clover ensured the highest soil bioactivity as the greatest numbers of bacteria and actinomycetes were identified at simultaneously reduced number of fungi. In relation to ordinary plough tillage, the additional subsoiling significantly increased soil phenolic compound concentration on one hand, on the other it advantageously influenced the development and quantity of soil microflora.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz