- Tytuł pełny:
- [Żywność - właściwości, produkcja i przetwarzanie] [Film]
- Rok wydania:
- sporz. 2010
(Telewizja Polska [i in.]) - Wydawca:
- Olsztyn : nagr. własne W-MBP
- Opis fizyczny:
- 1 płyta wiz. (DVD) (142 min) : dźw., kolor. ; 12 cm
- Zawiera:
- Badanie składu produktów spożywczych
Chemia środków spożywczych
Naturalne substancje toksyczne z żywności
Konserwy i konserwowanie żywności
Zautomatyzowana produkcja i przetwarzanie żywności
Pierwiastki życia
Pierwiastki biogeniczne
Organizm człowieka a toksyczne metale ciężkie
Kukurydza w puszce
Płatki kukurydziane
Jaja kurze
Wylęgarnia kurcząt
Hodowla ryb
Makaron
Napoje gazowane
Chipsy
Wino
Kolorowe alkohole
Hydrofoniczna uprawa sałaty - Zawartość:
- Zawiera: BADANIE SKŁADU PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH (14 min; z cyklu Chemia). CHEMIA ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH (12 min; z cyklu Chemia). NATURALNE SUBSTANCJE TOKSYCZNE W ŻYWNOŚCI (10 min; z cyklu Chemia). PIERWIASTKI BIOGENICZNE (7 min; z cyklu Chemia). ORGANIZM CZŁOWIEKA A TOKSYCZNE METALE CIĘŻKIE (9 min; z cyklu Chemia). PIERWIASTKI ŻYCIA (14 min; z cyklu Brzuch). KONSERWY I KONSERWOWANIE ŻYWNOŚCI (10 min; z cyklu Dzieje jednego wynalazku). ZAUTOMATYZOWANA PRODUKCJA I PRZETWARZANIE ŻYWNOŚCI (odcinki po ok. 5-6 min; z cyklu Discovery - jak to jest zrobione: Kukurydza w puszce, Płatki kukurydziane, Jaja kurze, Wylęgarnia kurcząt, Hodowla ryb, Makaron, Napoje gazowane, Chipsy, Wino, Kolorowe alkohole, Hydrofoniczna uprawa sałaty)
- Temat:
- Odżywianie - higiena
Toksykologia
Biochemia
Żywność
Chemia (przedmiot szkolny)
Gimnazja
Edukacja prozdrowotna
Szkoły podstawowe
Przyroda (przedmiot szkolny)
Metody badawcze
Pierwiastki chemiczne
Wpływ na zdrowie ludzi
Metale ciężkie
Wpływ na środowisko
Biologia
Chemia
Edukacja i pedagogika
Medycyna i zdrowie
Geografia i nauki o Ziemi
Ochrona środowiska - Gatunek / Forma:
- Filmy i seriale
Film edukacyjny - Film