Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Factors affecting asparagus (Asparagus officinalis L.) root development in vitro

Tytuł:
Factors affecting asparagus (Asparagus officinalis L.) root development in vitro
Czynniki wpływające na rozwój korzeni szparaga (Asparagus officinalis L.) in vitro
Autorzy:
Ren, J.
Chen, W.
Knaflewski, M.
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2012, 11, 6; 107-118
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Parental lines are propagated in vitro in asparagus breeding. Additionally, in order to obtain super males which are needed for breeding all-male hybrids, anther culture is applied. Healthy and viable asparagus parental plants developed from in vitro culture should contain well formed storage roots. There are many factors affecting asparagus rooting. Only with the healthy explant materials, proper culture medium and growth conditions can asparagus plantlets be produced and later successfully grown in the greenhouse. In this article, obstacles and factors affecting asparagus rooting in vitro as well as trends in developing rooting technique are summarized.

Linie rodzicielskie w hodowli szparaga są rozmnażane in vitro. Dodatkowo w celu otrzymania osobników supermęskich, niezbędnych do hodowli całkowicie męskich odmian, stosowane są kultury pylnikowe. Zdrowe i żywotne rośliny z kultur in vitro muszą posiadać dobrze wykształcone korzenie spichrzowe. Na ukorzenianie się szparaga in vitro wpływ ma wiele czynników. Tylko zdrowe eksplantaty, odpowiednia pożywka i warunki wzrostu umożliwiają otrzymanie roślin i ich dalszą uprawę w warunkach szklarniowych. W artykule zostały przedstawione trudności, czynniki, jak również tendencje w rozwoju techniki ukorzeniania szparaga in vitro.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz