Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The effects of grafting methods (by hand and with manual grafting unit) and grafting times on persimmon (Diospyros kaki L.) propagation

Tytuł:
The effects of grafting methods (by hand and with manual grafting unit) and grafting times on persimmon (Diospyros kaki L.) propagation
Wpływ metody szczepienia (ręcznej lub za pomocą ręcznego zestawu do szczepienia) oraz czasu szczepienia na rozmnażanie kaki (Diospyros kaki L.)
Autorzy:
Zenginbal, H.
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Tematy:
grafting method
hand grafting
manual grafting
grafting time
persimmon
edible fruit
fruit
Diospyros kaki
propagation
field condition
graft success
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2015, 14, 4; 39-50
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This research was conducted to determine the effects of three different grafting periods (March 1, April 1 and May 1) and six grafting methods (tongue, splice, cleft grafting by hand and cleft, wedge, omega grafting by three different manual grafting tools) on graft success and plant growth in persimmon sapling production. The experiment was carried out in a randomized complete block design with three replications in Rize, Turkey during 2012–2013. The ‘Hachiya’ persimmon (Diospyros kaki L.) were used for grafting scions. Two-year old Diospyros lotus L. seedling were used for rootstocks. In conclusion, graft take percentages varied from 21.7 to 81.7% in 2012, from 10.0 to 73.3% in 2013. Sprouting percentages varied from 11.7 to 73.3% in 2012, from 5.0 to 68.3% in 2013. These parameters, tongue and wedge grafting (with tool) performed on April 1 gave the highest results in both years. Graft shoot lengths varied from 38.6 to 65.7 cm in 2012, from 38.3 to 61.5 cm in 2013. Graft shoot diameters varied from 5.3 to 8.3 mm in 2012, from 5.5 to 7.8 mm in 2013. These parameters, splice grafting performed on April 1 gave the highest results in both years. In generally among all parameters the best type of grafting was tongue and wedge (with tool) grafting. The omega grafting with manual grafting tool gave the lowest results in all parameters. Grafting period on April 1 gave the highest results, May 1 gave the lowest results in all parameters.

Badanie przeprowadzono w celu ustalenia efektów trzech różnych okresów szczepienia (1 marca, 1 kwietnia, 1 maja) oraz sześciu metod szczepienia na powodzenie szczepienia oraz wzrost roślin w produkcji owoców kaki. Eksperyment przeprowadzono w układzie bloków losowych w trzech powtórzeniach w Rize w Turcji w latach 2012–2013. Odmiana ‘Hachiya’ (Diospyros kaki L.) została użyta do szczepienia pędów. Sadzonek dwuletniego Diospyros lotus L. użyto do produkcji podkładek. Procent przyjętych szczepień wynosił 21,7–81,7% w 2012 i 10,0–73,3% w 2013. Procent kiełkowań wynosił 11,7–73,3% w 2012 oraz 5,0–68,3% w 2013. Parametry te dla szczepienia przez stosowanie i w klin (za pomocą narzędzia) przeprowadzonego 1 kwietnia miały największe wartości w obydwu latach. Długość pędu szczepionego wynosiła w 2012 38,6–65,7 cm i 38,3–61,5 cm w 2013. Średnica pędu szczepionego wahała się w 2012 w granicach 5,3–8,3 mm i 5,5–7,8 mm w 2013. Parametry szczepienia w klin przeprowadzonego 1 kwietnia miały największe wartości w obydwu latach. Ogólnie najlepszym typem szczepienia było w klin i przez stosowanie. Szczepienie urządzeniem omega dało najsłabsze rezultaty dla wszystkich parametrów. Szczepienie 1 kwietnia dało najlepsze wyniki, a 1 maja najsłabsze dla wszystkich parametrów.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz