Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Physical, chemical, sensorial and bioactive characteristics of local and standard pear cultivars in Turkey

Tytuł:
Physical, chemical, sensorial and bioactive characteristics of local and standard pear cultivars in Turkey
Fizyczne, chemiczne, sensoryczne i bioaktywne cechy lokalnych i standardowych odmian gruszy w Turcji
Autorzy:
Ozdemir, Y.
Akcay, M.E.
Ercisli, S.
Ozkan, M.
Ozyurt, U.
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2016, 15, 3; 127-139
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Some important physical (fruit external color, flesh firmness, fruit size, fruit weight, fruit volume, stone cell), chemical (ash, pH, soluble solid content, sugars, titratable acidity), sensorial (appearance, firmness, sweetness, grittiness, juiciness and overall quality) and bioactive (antioxidant capacity, phenolic compounds, total phenolic content, vitamin C) characteristics of eleven local and one standard pear cultivar were investigated. All cultivars were found in national pear repository in Ataturk Horticultural Central Research Institute in Turkey. Fruit weight of pears was between 56.80 g (‘Kirmizi Biber’) and 128.94 g (‘Erkenci Uzun Sap’). Results showed that ‘Bağ’ cultivar had the highest sensorial scores (8.4 overall quality) and antioxidant capacity (21.44 mg ascorbic acid equivalent∙g-1). Stone cell were found between 63.65 (‘Gümüşhane’) and 81.65 mg dry weight∙g-1 (‘Maslovka’). The cultivar ‘Orak’ showed the highest chlorogenic acid (185.98 mg∙kg-1) and epicatechin (108.26 mg∙kg-1) content.

Badano niektóre ważne cechy fizyczne (barwa zewnetrzna owoców, zwartość miąższu, masa owoców, rozmiar owoców, pestka), chemiczne (popiół, pH, zawartość rozpuszczalnych substancji stałych, cukry, kwasowość oznaczona), sensoryczne (wygląd, zwartość, słodkość, chropowatość, soczystość i ogólna jakość) oraz bioaktywne (zdolność antyoksydacyjna, związki fenolowe, całkowita zawartość związków fenolowych, witamina C) jedenastu lokalnych i jednej standardowej odmiany gruszy. Wszystkie odmiany pochodziły z krajowego repozytorium w Centralnym Ogrodniczym Instytucie Badawczym w Ataturk w Turcji. Masa owoców wynosiła od 56,80 g (‘Kirmizi Biber’) do 128,94 g (‘Erkenci Uzun Sap’). Na podstawie wyników badań wnioskuje się, że odmiana ‘Bağ’ miała najwyższe noty sensoryczne (ogólna jakość 8,4) i zdolność antyoksydacyjną (21,44 mg ekwiwalent kwasu askorbinowego∙g-1). Sucha masa pestki wynosiła 63,65 (‘Gümüşhane’) i 81.65 mg∙g-1 (‘Maslovka’). Odmiana ‘Orak’ wykazała największą zawartość kwasu chlorogenowego (185,98 mg∙kg-1) i epikatechiny (108,26 mg∙kg-1).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz