Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Physiological and biochemicals changes modulated by seeds’ priming of lentil (Lens culinaris L.) under salt stress at germination stage

Tytuł:
Physiological and biochemicals changes modulated by seeds’ priming of lentil (Lens culinaris L.) under salt stress at germination stage
Autorzy:
Bouallègue, A.
Souissi, F.
Nouairi, I.
Souibgui, M.
Abbes, Z.
Mhadhbi, H.
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Tematy:
plant cultivation
lentil
Lens culinaris
seed priming
physiological change
biochemical change
antioxidant enzyme
germination
salinity
salt stress
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2019, 18, 5; 27-38
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Seed priming is one of the potential physiological approaches to enhance the seed germination under the salinity stress. The present study examined the role of two seed priming molecules: salicylic acid (SA) and hydrogen peroxide (H2O2), in enhancing the salt tolerance of lentil seeds at germination stage. Salinity stress caused significant decrease in germination percentage and primary root elongation. This decrease was associated with significant increase in lipid peroxidation and total lipid (TL) contents in embryonic axis. The catalase (CAT), guaiacol peroxydase (GPOX) and superoxide dismutase (SOD) activities remained unchanged or decreased significantly under the influence of salt stress, in both embryonic axis and cotyledons. Starch mobilization was not affected by the salt stress. The two priming treatments effectively alleviated the negative effects of salinity stress. SA and H2O2 applications after dose optimization resulted in a significant enhancement of germination percentage and primary root elongation. No significant changes in starch, soluble sugars contents and SOD activity were detected following SA and H2O2 treatments. Seed priming treatments triggered the activities of GPOX and CAT and caused the reduction in lipid peroxidation, especially in embryonic axis. TL content and especially the fatty acid C18:3 increased after SA applications. Better performance under salt stress of primed lentil seeds was associated with lower lipid peroxidation, and activation of enzymatic antioxidative defense system. Obtained results confirm the potential for using SA and H2O2 to improve germination and plant growth under salt stress conditions.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz