Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Optimized Extraction, Microencapsulation, and Stability of Anthocyanins from Ardisia compressa K. Fruit

Tytuł:
Optimized Extraction, Microencapsulation, and Stability of Anthocyanins from Ardisia compressa K. Fruit
Autorzy:
Antonio-Gomez, Maria V.
Salinas-Moreno, Yolanda
Hernández-Rosas, Francisco
Martínez-Bustos, Fernando
Andrade-González, Isaac
Herrera-Corredor, José A.
Data publikacji:
2021-08-20
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Tematy:
Ardisia compressa K
tropical fruit
microcapsules
anthocyanins
spray drying
Źródło:
Polish Journal of Food and Nutrition Sciences; 2021, 71, 3; 299-310
1230-0322
2083-6007
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The fruit of Ardisia compresssa K. is called chagalapoli and has a high anthocyanin content, with a profile dominated by malvidin derivatives. The aims of this study were: a) to determine optimal conditions (ethanol concentration, pH, and sonication time) for anthocyanin extraction from chagalapoli fruit (CF) using response surface methodology, b) to perform spray-drying microencapsulation of the anthocyanins using mixtures of polysaccharides (maltodextrin – M and Capsul® – C) as wall materials, and c) to evaluate the stability of microcapsules during storage. Of the variables examined to optimize anthocyanin extraction from CF, only ethanol concentration and pH were significant in the model. The optimal extraction conditions were: 63.5% (v/v) ethanol, pH of 2.0, and sonication time of 30 min, which led to an anthocyanin content of 1545 mg malvidin 3-O-galactoside equivalents/100 g of fresh fruit. The proportion of M/C as the wall materials for microcapsule (MC) preparation did not affect the encapsulation efficiency and anthocyanin retention, but high hygroscopicity was observed in the MC with a high proportion of M. The half-life of the MC ranged from 423 to 519 days, and no effect of wall materials was observed. The color stability of the MC was enhanced by increasing C proportion in wall materials. The high stability of microencapsulated anthocyanins of chagalapoli fruit makes it a suitable option as a food colorant.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz