Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of glycine and arginine ligands on some of physicochemical properties of magnesium aspartate

Tytuł:
Influence of glycine and arginine ligands on some of physicochemical properties of magnesium aspartate
Wplyw ligandow glicyny i argininy na niektore wlasciwosci fizykochemiczne asparaginianu magnezowego
Autorzy:
Marcoin, W
Duda, H.
Data publikacji:
2006
Wydawca:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie / Polskie Towarzystwo Magnezologiczne im. Prof. Juliana Aleksandrowicza
Tematy:
magnesium aspartate
physicochemical property
arginine ligand
glycine
thermal analysis
dehydration
Źródło:
Journal of Elementology; 2006, 11, 1
1644-2296
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Hydrate complexes of magnesium aspartate, magnesium aspartate glycinate, magnesium aspartate arginate have been synthesized and characterized by the elemental and spectral analysis. The formulae of the magnesium complexes were Mg(C4H6O4N) • 4H2O, Mg(C6H10O5N2) • 5H2O, and Mg(C10H19O5N5) • 7H2O. The main thermal process: dehydration of the complexes, was studied using the thermoanalytical methods: differential thermal analysis (DTA), thermogravimetric analysis (TG), and differential scanning calorimemtry (DSC) measurements. The influence of additional ligands (glycinate or arginate) introduced to the structure of magnesium aspartate on the physicochemical properties of the newly synthesized compounds was analysed.

Metodą analizy elementarnej i spektralnej scharakteryzowano syntezowane hydraty kompleksów asparaginianu magnezowego, glicynianoasparaginianu magnezowego, arginiano-asparaginianu magnezowego, Kompleksy magnezowe o wzorach : Mg(C4H6O4N) • 4H2O, Mg(C6H10O5N2) • 5H2O, and Mg(C10H19O5N5) • 7H2O. Zastosowano metody termoanalityczne: różnicową termiczną analizę (DTA), termograwimetryczną analizę (TG), skaningową kalorymetrię różnicową (DSC) do badania głównego procesu termicznego: dehydratacji badanych kompleksów. Potwierdzono wpływ wprowadzonych do struktury asparaginianu magnezowego dodatkowych ligandów glicyny lub argininy na fizykochemiczne właściwości nowo syntezowanych związków.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz