Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ryby – źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o kluczowym znaczeniu dla zdrowia: wpływ rtęci na obniżenie ich prozdrowotnego działania

Tytuł:
Ryby – źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o kluczowym znaczeniu dla zdrowia: wpływ rtęci na obniżenie ich prozdrowotnego działania
Fish derived polyunsaturated fatty acids and their health effects: the influence of mercury
Autorzy:
Nowicka, Grażyna
Data publikacji:
2005-12-31
Wydawca:
Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
Tematy:
ryby
rtęć
metabolizm
fish
mercury
metabolism
Źródło:
Studia Ecologiae et Bioethicae; 2005, 3, 1; 117-125
1733-1218
Język:
polski
Prawa:
CC BY-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przeszło 30 lat temu zaobserwowano, iż Eskimosi, których dieta opiera się na tłustych rybach morskich, rzadko chorują na choroby układu krążenia takie jak choroba niedokrwienna serca, zawał mięśnia sercowego. Obserwacje te dały początek licznym badaniom epidemiologicznym, klinicznym i doświadczalnym mającym na celu wyjaśnienie tego zjawiska. Obecnie nie ulega wątpliwości, iż ryby będące źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy n-3 (n-3 PUFA) są ważnym składnikiem pożywienia, gdyż zawarte w nich kwasy tłuszczowe istotnie wpływają na szereg przemian metabolicznych i tym samym na ryzyko rozwoju różnych chorób.

Fatty acids derived from fish and fish oils have a strong beneficial effect on cardiovascular health and neurodevelopment. Dietary omega 3 fatty acids prevent cardiovascular disease development by the influence on eicosanoid synthesis, cytokine and growth factors production, lipid and lipoprotein metabolism, endothelial relaxation. They have a strong antiarrhytmic action on the heart. Enhanced consumption of fish derived fatty acids is related to the low incidence of cardiovascular events and sudden cardiac deaths. High content of mercury in some fishes may attenuate the beneficial effects of omega 3 fatty acids on cardiovascular health and also on neurodevelopment of newborns and children

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz