Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Investigation Of Infrared Drying Behaviour Of Spinach Leaves Using ANN Methodology And Dried Product Quality

Tytuł:
Investigation Of Infrared Drying Behaviour Of Spinach Leaves Using ANN Methodology And Dried Product Quality
Autorzy:
Sarimeseli, A.
Yuceer, M.
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
Artificial neural network (ANN)
infrared
spinach drying
ascorbic acid
rehydration
colour parameters
sztuczne sieci neuronowe
suszenie
kwas askorbinowy
rehydracja
Źródło:
Chemical and Process Engineering; 2015, 36, 4; 425-436
0208-6425
2300-1925
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Effects of infrared power output and sample mass on drying behaviour, colour parameters, ascorbic acid degradation, rehydration characteristics and some sensory scores of spinach leaves were investigated. Within both of the range of the infrared power outputs, 300–500 W, and sample amounts, 15–60 g, moisture content of the leaves was reduced from 6.0 to 0.1±(0.01) kg water/ kg dry base value. It was recorded that drying times of the spinach leaves varied between 3.5–10 min for constant sample amount, and 4–16.5 min for constant power output. Experimental drying data obtained were successfully investigated by using artificial neural network methodology. Some changes were recorded in the quality parameters of the dried leaves, and acceptable sensory scores for the dried leaves were observed in all of the experimental conditions.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz