Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Markers of endothelial dysfunction in young non-overweight women - effect of serum lipids, body measures and nutrition

Tytuł:
Markers of endothelial dysfunction in young non-overweight women - effect of serum lipids, body measures and nutrition
Autorzy:
Witkowska, AM.
Zujko, ME.
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
Tematy:
endothelial dysfunction
cellular adhesion molecules
lipids
nutrition
body measures,
women
Źródło:
Progress in Health Sciences; 2014, 4, 1; 24-30
2083-1617
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Purpose: Since endothelial dysfunction can develop early in the adulthood, the purpose of the study was to determine how serum lipids, body measures and dietary habits affect serum markers of vascular activation in young women. Materials and methods: Twenty five healthy women, aged 19-22 years, were enrolled in the study. Serum lipids profile (total cholesterol, HDL-cholesterol, triglycerides) was assayed with laboratory test kits. Concentrations of sICAM-1, sVCAM-1 and E-selectin were determined with the ELISA technique. Anthropometric measurements were taken including skinfold thickness and waist circumference. Food consumption data were collected using 3 repeats of 24-hour dietary recalls. Dietary habits of the women were assessed with a 9-point alternate Mediterranean Diet score (a-MED). Results: Sixty eight percent of the subjects had their HDL-cholesterol levels below the desirable concentration, 20% had LDL-cholesterol elevated, and 32% demonstrated increased total triacylglycerols (TAG). The levels of serum TAG >199 mg/dL were associated with a significant rise in the VCAM-1 concentration. Dietary wholegrain products seem to reduce the serum E-selectin. Conclusions: The results suggest that young women of normal body mass, but demonstrating increased levels of serum TAG, may be at risk of developing endothelial dysfunction. An implementation of the wholegrain products consumption into their dietary practices would possibly be of health benefit.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz