Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Le filiere agroalimentari al tempo del COVID-19 in Europa e in Italia. Una sfida tra food security, ripresa e dinamiche dei mercati, tutela del lavoro e dei consumatori, Green Deal, incertezze climatiche

Tytuł:
Le filiere agroalimentari al tempo del COVID-19 in Europa e in Italia. Una sfida tra food security, ripresa e dinamiche dei mercati, tutela del lavoro e dei consumatori, Green Deal, incertezze climatiche
Agri-food supply chains during the COVID-19 pandemic in Europe and Italy. A challenge between food security, recovery and market dinamics, labour and consumer protection, Green Deal and climate uncertainty
Autorzy:
D’Addezio, Mariarita
Data publikacji:
2021-12-30
Wydawca:
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Tematy:
filiere agroalimentari
COVID-19
cambiamento climatico
sovranità del cibo
agri-food chains
climate change
food sovereignty
łańcuchy rolno-spożywcze
zmiany klimatyczne
suwerenność żywnościowa
Źródło:
Przegląd Prawa Rolnego; 2021, 2(29); 183-199
1897-7626
2719-7026
Język:
włoski
Prawa:
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Il saggio, dopo aver considerato alcuni provvedimenti normativi adottati dall’UE e dall’Italia per sostenere le filiere agroalimentari e la ripresa dei relativi mercati a seguito delle contrazioni determinate dalla pandemia COVID-19, si sofferma sul delicato rapporto tra il comparto agroalimentare e il cambiamento climatico e sulle ulteriori cause che attualmente minacciano le potenzialità produttive del comparto, segnalando la necessità di uno sviluppo ecosostenibile di esso ma anche l’esigenza di assicurare una maggiore difesa della sovranità del cibo.

Przedmiotem rozważań podjętych w artykule są regulacje, które Unia Europejska oraz Włochy przyjęły, aby wspierać łańcuchy dostaw produktów rolno-spożywczych, a także odbudowę rynków po stratach spowodowanych pandemią COVID-19. Poza tym ukazano delikatne relacje między sektorem rolno-spożywczym a zmianami klimatycznymi, które mają na niego wpływ, oraz pozostałymi czynnikami, które stanowią zagrożenie dla wydolności produkcyjnej tego sektora. Zwrócono także uwagę na potrzebę zrównoważonego rozwoju w zakresie ekologii oraz zapewnienie większej ochrony suwerenności żywnościowej.

The article examines, first of all, the regulations that the European Union and Italy have adopted to support agri-food supply chains and market recovery after the downturn caused by the COVID-19 pandemic. The author then focuses on the delicate relationship between the agri-food sector and the climate change and its impact on the agri-food sector and its impact on the agri-food sector, as well as on the other causes that are currently threatening its productive capacity. The need for its sustainable ecological development, as well as for greater protection of food sovereignty is also stressed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz