Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Charakterystyczne cechy gospodarstw bez ziemi i małych gospodarstw rolnych w krajach Unii Europejskiej

Tytuł:
Charakterystyczne cechy gospodarstw bez ziemi i małych gospodarstw rolnych w krajach Unii Europejskiej
Characteristic features of farms without landand small farms in European Union countries
Autorzy:
Wawrzyniak, Bogdan M.
Data publikacji:
2019-12-20
Wydawca:
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie. Oddział w Poznaniu
Tematy:
gospodarstwo bez ziemi
małe gospodarstwo rolne
płeć
wiek
działalność gospodarcza
farm without land
small farm
sex
age
economic activity
Źródło:
Zagadnienia Doradztwa Rolniczego; 2019, 97, 3; 102-116
1232-3578
2719-8901
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W opracowaniu przedstawiono cechy gospodarstw bez ziemi i małych gospodarstw rolnych pod względem płci i wieku. Dla celów badawczych nie dysponowano trzecim czynnikiem, czyli danymi dotyczącymi poziomu wykształcenia rolniczego. Za gospodarstwo bez ziemi rolniczej (do 1 ha) uznano te jednostki, które w wyniku polityki strukturalnej lub transformacji systemowej, wyzbyły się gruntów rolnych, lecz nadal dysponują budynkami, obejściami gospodarczymi oraz przestrzenią nierolniczą. Z kolei za małe gospodarstwo rolne przyjęto jednostki do 5 ha użytków rolnych. Badania przeprowadzono poprzez pryzmat osób kierujących gospodarstwami rolnymi, które uznano jako tożsame z liczbą gospodarstw rolnych.

The paper presents features of farms without land and small farms in terms of sex and age. For research purposes, no third factor was available, i.e. data on the level of agricultural education. Farms without agricultural land (up to 1 ha) were considered those who, as a result of structural policy or political transformation, lost agricultural land and still have buildings, farms and non-agricultural areas. In turn, units for up to 5 ha of agricultural land were accepted for small farms. The research was conducted through the prism of people managing farms, which were considered identical to the number of farms.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz