Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Modeling the Shape of Raw Materials on the Example of Walnuts Fruit (Juglans Regia L.)®

Tytuł:
Modeling the Shape of Raw Materials on the Example of Walnuts Fruit (Juglans Regia L.)®
Modelowanie kształtu surowców spożywczych na przykładzie owoców orzecha włoskiego (Juglans regia L.)®
Autorzy:
Anders, Andrzej
Markowski, Piotr
Kolankowska, Ewelina
Kaliniewicz, Zdzisław
Choszcz, Dariusz
Jadwisieńczak, Krzysztof
Szubartowski, Mirosław
Data publikacji:
2021
Wydawca:
Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
Tematy:
modeling
common walnut
surface area
volume
modelowanie
orzech włoski
pole powierzchni
objętość
Źródło:
Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego; 2021, 2; 23-29
0867-793X
2719-3691
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This article describes a direct method and an indirect method for acquiring information about the geometric parameters of common walnut fruit. The direct method involved measurements with the use of a caliper and geometric models (1D method). The indirect method was based on digital models constructed by 3D scanning (3D method). The aim of this study was to evaluate the accuracy of the above measurement methods in determining the surface area and volume of walnut fruit. The analysis of the two methods for determining the geometric parameters of walnuts revealed that the 3D method delivered more accurate results. In the 1D method, the surface area of walnut fruit can be determined with the use of a sphere (M1) and a spheroid (M4), and the volume of walnut fruit can be determined with the use of a sphere (M1), a spheroid (M4) and an ellipsoid (M5).

W artykule omówiono metodę bezpośrednią oraz metodę pośrednią pozyskiwania informacji o geometrycznych parametrach owoców orzecha włoskiego. Metoda pomiaru bezpośredniego, wykonana była z pomocą suwmiarki i modeli geometrycznych (metoda 1D). Metoda pośrednia oparta była na przestrzennych modelach numerycznych otrzymanych za pomocą skanowania 3D (metoda 3D). Celem pracy była ocena wyżej wymienionych metod pomiarowych w zakresie dokładności wyznaczania pola powierzchni i objętości owoców orzecha włoskiego. Z przeprowadzonych badań na owocach, wynika, że spośród zastosowanych dwóch metod wyznaczenia parametrów geometrycznych owoców najlepsze efekty uzyskano przy metodzie 3D. Do wyznaczenia pola powierzchni owoców metodą 1D można zastosować kulę (M1) i model elipsoidy obrotowej (M4). Wyznaczając objętość owoców orzecha włoskiego metodą 1D można wykorzystać kulę (M1), elipsoidę obrotową (M4) i elipsoidę (M5).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz