Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analysis of non-stationary temperature field generated by a shaftless screw conveyor heated by Joule-Lenz effect

Tytuł:
Analysis of non-stationary temperature field generated by a shaftless screw conveyor heated by Joule-Lenz effect
Autorzy:
Ledakowicz, Stanisław
Piddubniak, Olexa
Data publikacji:
2021
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
screw reactor
rotating shaftless screw
electric heating
non-stationary temperature field
analytico-numerical method
reaktor śrubowy
obrotowa śruba bezwałowa
ogrzewanie elektryczne
niestacjonarne pole temperatury
metoda analityczno-numeryczna
Źródło:
Chemical and Process Engineering; 2021, 42, 2; 119--137
0208-6425
2300-1925
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The non-stationary problem of temperature distribution in a circular cylindrical channel of infinite length filled with a homogeneous biomass material moving with a constant velocity in the axial direction was investigated. The heat source was a shaftless helical screw (or auger), which was heated with an electric current due to the Joule–Lenz effect and rotated uniformly around the axis of symmetry of the channel. Similar problems arise in the thermal processing of biomaterials using screw conveyor in pyrolysis and mass sterilization and pasteurization of food products. The problem is solved using the expansion of given and required functions in Fourier series over angular coordinate and integral Fourier and Laplace transforms over axial coordinate and time, respectively. As a result, the temperature field is obtained as the sum of two components, one of which, global, is proportional to time, and the other, which forms the microstructure of the temperature profile, is given by Fourier–Bessel series. The coefficients of the series are determined by the integrals calculated using the Romberg method. Based on the numerical calculations, the analysis of the space-time microstructure of the temperature field in the canal was performed. A significant dependence of the features of this microstructure on the geometric, kinematic and thermodynamic characteristics of the filling biomass and the screw was revealed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz