Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Technologie pozyskiwania wartościowych produktów rynkowych z odpadowych surowców przetwórstwa karpi.

Tytuł:
Technologie pozyskiwania wartościowych produktów rynkowych z odpadowych surowców przetwórstwa karpi.
Technologies of obtaining valuable market products from post-processing carp raw materials.
Autorzy:
Dowgiałło, Andrzej
Pawlikowski, Bogusław
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Morski Instytut Rybacki - Państwowy Instytut Badawczy
Tematy:
karp
przetwórstwo
odpady
wykorzystanie
carp
processing
waste
utilization
Źródło:
95-lecie Morskiego Instytutu Rybackiego: aktualne tematy badań naukowych. Tom III. Produkty i przetwórstwo rybne; 55-63
9788361650171
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono technologie wykorzystania odpadowych surowców po obróbce wstępnej karpi hodowlanych na cele konsumpcyjne i paszowe, zaprojektowane przez zespół specjalistów z MIR – PIB oraz Politechniki Koszalińskiej, w ramach pilotażowego projektu „Kompleksowego systemu przetwarzania karpi na nowoczesne produkty spożywcze i paszowe” realizowanego w Programie Operacyjnym „Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007-2013”. Opracowane technologie dotyczą wytwarzania wieloskładnikowych, gotowych do bezpośredniego spożycia produktów rybnych i rybno-warzywnych, jak półprodukty mrożone oraz konserwy, na bazie niepłukanego farszu z mięsa jadalnego, odseparowanego od kostnych odpadów po filetowaniu karpi, oraz zagospodarowania twardych i miękkich odpadów poprodukcyjnych z karpi na cele paszowe, w tym na mączkę, surowy olej oraz ekstrudowane roślinno-rybne mieszanki, przeznaczone dla określonych gatunków ryb. Oceny jakości oraz badania wartości odżywczych i składu fizykochemicznego modelowych półproduktów i produktów, potwierdziły duże możliwości wykorzystywania odpadów z karpi hodowlanych, powstałych w wyniku obróbki, zarówno na cele konsumpcyjne, jak i na cele paszowe.

The study presents the technologies of using post-processing carp materials for consumption and feeding purposes, designed by a team of specialists from the National Marine Fisheries Research Institute (NMFRI) and the Koszalin University of Technology, as part of a pilot project “Complex system of processing carp for modern food and feed” realized under the Operational Programme „Sustainable Development of the Fisheries Sector and Coastal Fishing Areas 2007-2013”. The developed technologies relate the production of multi-component, ready for direct consumption fish and fish-vegetables products, such as frozen half-products and preserves, based on minced meat, separated from bone waste after carp filleting, and the management of hard and soft post-production carp waste for feeding purposes, including meal, oil and extruded plant-fish mixtures intended for certain species of fish. The assessment of the quality and research on the nutritional value and the physico--chemical composition of model half-products and products confirmed huge possibilities of using waste from farmed carp originating from processing, both for consumption and for feeding purposes.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz