Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zachowania zdrowotne u uczniów klas licealnych w czasie pandemii COVID-19

Tytuł:
Zachowania zdrowotne u uczniów klas licealnych w czasie pandemii COVID-19
Health-promoting behaviours of middle and high school students during the COVID-19 pandemic
Autorzy:
Grabowska, Barbara
Malawska, Wiktoria
Ślósarz, Luba
Data publikacji:
2021
Wydawca:
Uniwersytet Wrocławski. Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych. Instytut Pedagogiki. Zakład Historii Edukacji
Tematy:
uczniowie
zachowania zdrowotne
odżywianie
aktywność fizyczna
students
health-promoting behaviours
nutrition
physical activity
Źródło:
Wychowanie w Rodzinie; 2021, XXIV, (1/2021); 177-186
2082-9019
Język:
polski
Prawa:
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wprowadzenie. Odżywianie jest jednym z kluczowych elementów kształtowania zachowań prozdrowotnych. Drugi, bardzo ważny aspekt stanowi codzienna aktywność fizyczna, która niesie za sobą wiele korzyści dla zdrowia. Ważną rolę w procesie kształtowania nawyków prozdrowotnych odgrywa rodzina. Im więcej prozdrowotnych zachowań młodzi ludzie nauczą się w domu rodzinnym, tym większa szansa, że będą je stosowali w życiu dorosłym. Cel. Zbadanie występowania zachowań prozdrowotnych u uczniów klas licealnych. Materiały i metody. Badaniem objęto 551 uczniów. Badanie przeprowadzono na przełomie lutego i marca 2021 roku w formie internetowej ankiety w programie Formularze Google. Wykorzystano kwestionariusz własnego autorstwa oraz Międzynarodowy Kwestionariusz Aktywności Fizycznej IPAQ – wersja krótka. Wyniki. Prawie połowa badanych uczniów kilka razy w tygodniu jada słodycze. Badania wykazały, że płeć może istotnie różnicować nastolatków pod względem zachowań zdrowotnych. Zdecydowanie więcej chłopców (7,9%) niż dziewcząt (3,1%) sięga po fast-foody kilka razy w tygodniu. Istotnie częściej ryby spożywają chłopcy. Istotnie więcej chłopców niż dziewcząt sięga po gazowane napoje kilka razy dziennie lub codziennie. Wnioski. Ponad połowa (51%) uczniów wykazuje umiarkowany poziom aktywności fizycznej, 34,1% – wysoki, zaś 14,9% – niski. Dziewczęta prezentują więcej zachowań prozdrowotnych oraz istotnie częściej niż chłopcy stosują dietę. Chłopcy spożywają istotnie mniej owoców niż dziewczęta. Pandemia COVID-19 ma wpływ na zmniejszenie się aktywności fizycznej wśród uczniów.

Introduction. Nutrition is one of the key elements of shaping health-promoting behaviours. One of the most important health-promoting behaviours is physical activity, which brings numerous health benefits. Family plays a crucial role in forming health behaviours: the more health-promoting behaviours young people learn at home, the higher the chance is of them continuing these behaviours in their adult lives. Aim. Researching the presence of health-promoting behaviours among middle and high school students. Materials and method. 551 students participated in the research. The research was conducted with the use of an online questionnaire in Google Forms. It was conducted in February and March 2021. A questionnaire developed by the author was employed, as well as the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ – short version). Results. Nearly half of the research participants ate sweets a few times a week. Research has shown signifi cant differences in health behaviours between genders. Signifi cantly more boys (7.9%) than girls (3.1%) ate fast food a few times a week. Boys ate fi sh significantly more often. Signifi cantly more boys than girls consumed fi zzy drinks a few times a week or every day. Conclusions. Over half (51%) of the students were moderately physically active. 34.1% were highly physically active, and the physical activity of 14.9% is low. Girls showed more health-promoting behaviours than boys. Girls went on a diet signifi cantly more often than boys. Boys consumed signifi cantly less fruit than girls. The COVID-19 pandemic led to decrease in physical activity among students.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz