Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Glucosinolate content and pathogenic fungi occurrence in seeds of spring oilseed rape fertilised with sulphur.

Tytuł:
Glucosinolate content and pathogenic fungi occurrence in seeds of spring oilseed rape fertilised with sulphur.
Autorzy:
Drozdowska, Lucyna
Szulc, Piotr
Łukanowski, Aleksander
Sadowski, Czesław
Data publikacji:
2002-12-22
Wydawca:
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin
Tematy:
alkenyl glucosinolate
Alternaria brassicae
fertilization
glucosinolate
sulphur
winter oilseed rape
Źródło:
Plant Breeding and Seed Science; 2002, 46, 2; 3-9
1429-3862
2083-599X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
reezing of winter oilseed rape, because of severe winters, in the last few years in Poland, caused increase of interest in spring oilseed rape cultivation. The aim of research was to define the relationship between fertilisation with sulphur and glucosinolate content and pathogenic fungi occurrence on seeds of spring oilseed rape ‘Star’. Sulphur was applied as ionic and elementary in three different doses: 0, 20, 60 kg ××ha-1. The results showed that sulphur fertilisation modified the glucosinolate level. Total alkenyl glucosinolate content depended mainly on the way of sulphur application and its form. The doses of sulphur applied were the main factor influencing on indole glucosinolate content Alternaria brassicae was an only pathogenic fungus frequently occurring on investigated seeds. Sulphur fertilisation resulted partially in decrease of intensity of disease. Negative correlation between indole glucosinalate content in seeds and the occurrence of Alternaria brassicae on them was found.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz