Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The use of coffee bean post-extraction residues as a filler in plywood technology

Tytuł:
The use of coffee bean post-extraction residues as a filler in plywood technology
Autorzy:
Daniłowska, Anita
Kowaluk, Grzegorz
Data publikacji:
2020
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
plywood
filler
density profile
static bending strength
perpendicular tensile strength
water absorption
Źródło:
Annals of Warsaw University of Life Sciences - SGGW. Forestry and Wood Technology; 2020, 109; 24--31
1898-5912
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The use of coffee bean post-extraction residues as a filler in plywood technology. The aim of the research was to determine the influence of post-extraction coffee beans used as a glue mass filler for the plywood glue joint on their selected mechanical and physical features. In the scope of the research the plywood of different content of post-extraction coffee beans in glue mass have been produced in laboratory conditions, as well, as reference material, the plywood with wheat flour as a glue mass filler have been made. The investigated material has been tested according to different features, including measurement of the plywood density profile, static bending strength and modulus of elasticity, shear strength, water absorption, as well as resistance to axial removal of screws. The significant reduction of bending strength, modulus of elasticity when bending, shear strength, as well as resistance to axial removal of screws has been found for samples with coffee bean residues, when referred to reference plywood. Also, decreasing penetration depth of coffee residues filled glue mass has been noted, with the coffee bean post-extraction residues content raise.

Wykorzystanie pozostałości poekstrakcyjnych ziaren kawowca jako wypełniacza w technologii sklejek. Celem badań było określenie wpływu różnego udziału pozostałości poekstrakcyjnych ziaren kawowca, zastosowanych jako wypełniacz w masie klejowej w technologii sklejki, na wybrane właściwości sklejki. W zakresie badań zostały wytworzone sklejki w warunkach laboratoryjnych z różnym udziałem pozostałości poekstrakcyjnych ziaren kawowca w postaci mączki, jako wypełniacza w masie klejowej. Wytworzono również sklejki referencyjne, do których wytworzenia zastosowano mąkę pszenną jako wypełniacz w masie klejowej. Powstałe próbki zostały scharakteryzowane pod kątem ich wybranych właściwości fizycznych i mechanicznych. Przeprowadzone zostały badania profilu gęstości, wytrzymałości na zginanie statyczne i modułu sprężystości przy zginaniu, wytrzymałości na ścinanie przez rozciąganie, nasiąkliwości oraz oporu przy osiowym wyciąganiu wkrętów. Zauważono istotny spadek badanych wytrzymałości w porównaniu do wytrzymałości próbek referencyjnych (z mąką pszenną jako wypełniaczem masy klejowej). Odnotowano znacznie mniejszą penetrację masy klejowej w głąb struktury fornirów wraz ze wzrostem udziału badanego wypełniacza.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz