Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of starch content on selected properties of hardboard

Tytuł:
Influence of starch content on selected properties of hardboard
Autorzy:
Wronka, Anita
Rdest, Adam
Kowaluk, Grzegorz
Data publikacji:
2020
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
potato starch
fiberboard
mechanical properties
physical properties
Źródło:
Annals of Warsaw University of Life Sciences - SGGW. Forestry and Wood Technology; 2020, 109; 48--52
1898-5912
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Influence of starch content on selected properties of hardboard. The aim of the research was to examine the possibility of producing wet-formed fiberboard using a different content of potato starch. The scope of works included the production of plates in laboratory conditions with 0, 1, 5, 10 and 20% mass content of potato starch and subjecting them to selected physical and mechanical tests. Thanks to the research, it was possible to produce a hard fiberboard hardboard using a mass fraction of starch. The results of the tests confirmed that as the starch content in the panel increases, the value of mechanical properties increases also.

Wpływ udziału skrobi na wybrane właściwości płyt pilśniowych mokroformowanych. Celem badań było określenie możliwości produkcji płyt pilśniowych twardych (mokroformowanych) z wykorzystaniem różnego udziału skrobi ziemniaczanej, jako środka wzmacniającego. Zakres prac obejmował wytworzenie płyt w warunkach laboratoryjnych przy: 0, 1, 5, 10, 20% udziale masowym skrobi ziemniaczanej oraz poddanie ich wybranym próbom fizycznym i mechanicznym. Potwierdzono możliwość wytwarzania płyt pilśniowych twardych z wykorzystaniem skrobi.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz