Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Selected properties of particleboard made of raspberry Rubus idaeus L. lignocellulosic particles

Tytuł:
Selected properties of particleboard made of raspberry Rubus idaeus L. lignocellulosic particles
Autorzy:
Wronka, Anita
Kowaluk, Grzegorz
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
lignocellulosic raw material
raspberry
particle board
properties
furniture
Źródło:
Annals of Warsaw University of Life Sciences - SGGW. Forestry and Wood Technology; 2019, 105; 113-124
1898-5912
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Selected properties of particleboard made of raspberry Rubus idaeus L. lignocellulosic particles. The aim of the research was to confirm the possibility of using lignocellulosic particles of raspberry Rubus idaeus L. stalks as an alternative raw material in particleboard technology. Within the scope of work, it was to produce particleboards from raspberry lignocellulosic particles in laboratory conditions, and to investigate selected mechanical and physical properties of the produced boards. In addition to the aforementioned tests, the characterization of the lignocellulosic raw material used in the tests (density, bark share, fractional composition) was carried out. The tests have shown that it is possible to produce the furniture particleboards with use the lignocellulosic particles of raspberry Rubus idaeus L. To meet the requirements of the European standards for furniture panels, such particleboards must contain less than 50% of raspberry particles with density 650 kg/m3 (due to the bending strength criterion).

Wybrane właściwości płyt wiórowych z cząstek lignocelulozowych maliny właściwej Rubus idaeus L. Celem badań było potwierdzenie możliwości wykorzystania cząstek lignocelulozowych łodyg malin Rubus idaeus L. jako surowca alternatywnego w technologii płyt wiórowych. W ramach prac w warunkach laboratoryjnych wytworzono płyty wiórowe z cząstek lignocelulozowych łodyg malin oraz zbadano wybrane właściwości mechaniczne i fizyczne wytworzonych płyt. Oprócz wspomnianych testów przeprowadzono charakterystykę surowca lignocelulozowego stosowanego w badaniach (gęstość, udział kory, skład frakcyjny). Badania wykazały, że możliwe jest wytwarzanie płyt wiórowych dla meblarstwa z wykorzystaniem zdrewniałych cząstek lignocelulozowych maliny właściwej Rubus idaeus L. Aby spełnić wymagania odpowiednych norm europejskich dla płyt meblowych, wspomniane płyty wiórowe o gęstości 650 kg/m3 muszą zawierać mniej niż 50% cząstek malin (ze względu na kryterium wytrzymałości na zginanie).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz