Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analysis of components effecting free convection intensity in steel rectangular sections

Tytuł:
Analysis of components effecting free convection intensity in steel rectangular sections
Autorzy:
Wyczółkowski, R.
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
free convection
Rayleigh number
section bundles
effective thermal conductivity
heat treatment
konwekcja swobodna
liczbia Rayleigha
efektywna przewodność cieplna
obróbka cieplna
Źródło:
Archives of Thermodynamics; 2015, 36, 3; 105-121
1231-0956
2083-6023
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Free convection is one of the heat transfer modes which occurs within the heat-treated bundles of steel rectangular section. A comprehensive study of this phenomenon is necessary for optimizing the heating process of this type of charge. The free convection intensity is represented by the Rayleigh number Ra. The value of this criterion depends on the following parameters: the mean section temperature, temperature difference within the section, kinematic coefficient of viscosity, volume expansion coefficient and the Prandtl number. The paper presents the analysis of the impact of these factors on free convection in steel rectangular sections. The starting point for this analysis were the results of experimental examinations. It was found that the highest intensity of this process occurs for the temperature of 100°C. This is mainly caused by changes in the temperature difference observed in the area of sections and changes in kinematic coefficient of viscosity of air. The increase in the value of the Rayleigh number criterion at the initial stage is attributable to changes in the parameter of temperature difference within the section. After exceeding 100°C, the main effect on convection is from changes in air viscosity. Thus, with further increase in temperature, the Rayleigh number starts to decline rapidly despite further rise in the difference in temperature.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz