Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Physicochemical properties of extrudates from white yam and bambara nut blends

Tytuł:
Physicochemical properties of extrudates from white yam and bambara nut blends
Autorzy:
Oluwole, O.B.
Olapade, A.A.
Awonorin, S.O.
Henshaw, F.O.
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Agrofizyki PAN
Źródło:
International Agrophysics; 2013, 27, 1
0236-8722
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This study was conducted to investigate effects of extrusion conditions on physicochemical properties of blend of yam and bambara nut flours. A blend of white yam grit (750 jim) and Bambara nut flour (500 (tm) in a ratio of 4:1, respectively was extrusion cooked at varying screw speeds 50-70 r.p.m., feed moisture 12.5-17.5% (dry basis) and barrel temperatures 130-150°C. The extrusion variables employed included barrel temperature, screw speed, and feed moisture content, while the physicochemical properties of the extrudates investigated were the expansion ratio, bulk density, and trypsin inhibition activity. The results revealed that all the extrusion variables had significant effects (p<0.05) on the product properties considered in this study. The expansion ratio values ranged 1.55-2.06, bulk density values ranged 0.76- 0.94 g cm"3, while trypsin inhibition activities were 1.01-8.08 mg 100 g"1 sample.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz