Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Preliminary evaluation of pollen quality, fertility relations and fruit set of selected sour cherry cultivars in Polish conditions

Tytuł:
Preliminary evaluation of pollen quality, fertility relations and fruit set of selected sour cherry cultivars in Polish conditions
Wstepne badania nad wartoscia biologiczna pylku, stosunkami zapylania oraz zawiazywaniem owocow u wybranych odmian wisni w warunkach centralnej Polski
Autorzy:
Szpadzik, E
Jadczuk-Tobjasz, E
Lotocka, B
Data publikacji:
2008
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Botaniczne
Tematy:
blossoming period
cherry cultivar
cherry
pollen quality
pomology
Polska
temperature
fruit
fertility
yielding
pollination
Źródło:
Acta Agrobotanica; 2008, 61, 1
0065-0951
2300-357X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Preliminary experiments were carried out in spring 2006. The percentage of fruit set of ‘Schattenmorelle IR-2’, ‘Koral’, ‘Debreceni Bötermö’, ‘Újfefértói Fürtos’ and ‘Karneol’ was higher after open pollination compared with self-pollination. The cultivar Vowi had an inconsiderably higher percentage of fruit set after self-pollination compared with open pollination. The percentage of fruit set in ‘Debreceni Bötermö’ and ‘Újfehértói Fürtos’ was about 25 % higher after pollination by ‘Schattenmorelle IR-2’ and ‘Koral’ compared with the percentage of fruit set after cross – pollination of both cultivars with each other. In general, they did not appear to be good pollinators with each other. The highest quality of pollen was observed for the following cultivars: ‘Schattenmorelle IR-2’, ‘Koral’ and Vowi and the lowest result was obtained in ‘Újfehértói Fürtos’. The highest yield was given by the following cultivars: Vowi, Schattenmorelle IR-2 and Koral.

W ciągu dwuletnich badań nad żywotnością pyłku i zdolnością jego kiełkowania u 6 odmian wiśni zaobserwowano różnice międzyodmianowe badanych cech biologicznych pyłku. Najwyższy procent żywotnego i kiełkującego pyłku stwierdzono u odmian: Łutówka IR-2, Koral i Vowi. Odmiana Újfehértói Fürtös (Groniasta z Újfehértói) posiadała najniższy procent żywotnego i kiełkującego pyłku. Wstępne badania nad stosunkami zapylania, przeprowadzone wiosną 2006 roku, również wykazują różnice pomiędzy poszczególnymi odmianami. Dwie odmiany węgierskie: Debreceni Bötermö i Újfehértói Fürtös, które w rodzimych warunkach zachowują się jak odmiany samopłodne, w warunkach centralnej Polski do uzyskania zadowalającego plonu potrzebują obecności zapylaczy. Dobrymi zapylaczami dla tych odmian okazały się: ‘Koral’ i ‘Łutówka IR-2’. Drzewa odmian: Koral, Łutówka IR-2 oraz Vowi wydały zadowalający plon po zapyleniu kwiatów własnym pyłkiem. Jednak u drzew wszystkich odmian z wyjątkiem ‘Vowi’, procent zawiązanych owoców był wyższy w przypadku wolnego zapylenia niż w przypadku zapylenia własnym pyłkiem. Najwyższy plon w 2006 roku uzyskano z drzew odmian Vowi, Łutówka IR-2 i Koral. W 2007 roku kwiaty i zawiązki owoców wiśni zostały uszkodzone przez przymrozki wiosenne. Z tego powodu oszacowanie procentu zawiązanych owoców w poszczególnych kombinacjach zapyleń jak również oszacowanie plonu było niemożliwe. Najbardziej ucierpiały odmiany: Debreceni Bötermö i Újfehértói Fürtös, jak również odmiany niemieckie. Najmniej wrażliwa na przymrozki okazała się odmiana Łutówka IR-2.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz