Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Economic, legal and social conditions for the development of dairy cooperatives in Poland: Historical implications and contemporary assessment from farmers

Tytuł:
Economic, legal and social conditions for the development of dairy cooperatives in Poland: Historical implications and contemporary assessment from farmers
Autorzy:
Zuba-Ciszewska, Maria
Suchoń, Aneta
Urbanek, Mirosław
Data publikacji:
2023
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla PAN w Warszawie
Tematy:
spółdzielnia mleczarska
uwarunkowania rozwoju
historia gospodarcza
członkowie spółdzielni
rolnik
dairy cooperative
conditions of development
economic history
members of the cooperatives
farmer
Źródło:
Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych; 2023, 84; 297-331
0080-3634
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the article was to assess the development process of dairy cooperatives in Poland over the last 150 years, with the economic situation and the impact of legal regulations taken into account, and to assess empirical research findings on how dairy cooperatives operate according to their members (benefits of membership, development opportunities and threats). Despite the long tradition and experience in cooperation between dairies and farmers, the period of the centrally planned economy and economic transformation brought many changes. Poland’s EU accession has improved their development opportunities. The cooperatives have a high share in the milk purchase and dairy product sale. The cooperation with farmers has improved. However, there are still areas that need to be improved in the real spirit of the cooperative idea because they concern the basic economic benefits of membership and the principles of function of coops.

Celem artykułu była ocena ewolucji rozwoju spółdzielni mleczarskich w Polsce na przestrzeni ostatnich 150 lat z uwzględnieniem sytuacji ekonomicznej i wpływu regulacji prawnych oraz ocena wyników badań empirycznych dotyczących funkcjonowania spółdzielni mleczarskich według ich członków (korzyści z członkostwa, szanse i zagrożenia rozwoju). Mimo wieloletniej tradycji i doświadczenia we współpracy spółdzielni mleczarskich z rolnikami, okres gospodarki centralnie planowanej i transformacja gospodarcza przyniosły wiele zmian. Wejście Polski do UE zwiększyło możliwości rozwoju spółdzielni mleczarskich. Spółdzielnie mają wysoki udział w skupie mleka i sprzedaży produktów mleczarskich. Poprawiła się współpraca z rolnikami. Wciąż jednak istnieją obszary, które wymagają udoskonalenia w duchu realnej idei spółdzielczej, ponieważ dotyczą podstawowych korzyści ekonomicznych członkostwa i zasad funkcjonowania spółdzielni.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz