Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Impact of seat and back angle settings on seating Furniture quality: an experimental study

Tytuł:
Impact of seat and back angle settings on seating Furniture quality: an experimental study
Autorzy:
Skorupińska, Ewa
Wiaderek, Krzysztof
Sydor, Maciej
Data publikacji:
2023
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
anthropometry;
urniture design
furniture design quality
furniture quality
pressure
Źródło:
Annals of Warsaw University of Life Sciences - SGGW. Forestry and Wood Technology; 2023, 122; 67-75
1898-5912
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Impact of Seat and Back Angle Settings on Seating Furniture Quality: An Experimental Study. The fundamental measure of the quality of seating furniture is seating comfort. Sitting comfort is described in the literature by the discomfort coefficient D, calculated from the pressure values and distribution measured between the human body and a sitting furniture "body support system". The work aims to experimentally verify the influence of selected anthropometric features on sitting comfort. The research was carried out on 12 people using a piezoelectric sensor mat and a model of adjustable sitting furniture. The study investigated how different seat and backrest inclination variants impact pressure distribution. The test results are the values of the contact pressures and discomfort coefficients D for nine combinations of the backrest and seat inclination related to the anthropometric characteristics of the tested group of people. The results indicate that anthropometric factors, such as body mass index (BMI) and user gender, significantly impact objective seating comfort. These findings will help optimize the seating furniture dimensions at their design stage.

Wpływ ustawienia kąta siedziska i oparcia na jakość mebli do siedzenia: badania eksperymentalne. Podstawową miarą jakości mebli do siedzenia jest komfort siedzenia. Komfort siedzenia określany jest w literaturze przez współczynnik dyskomfortu D, obliczany na podstawie wartości i rozkładu nacisków zmierzonych pomiędzy ciałem człowieka a „układem podparcia ciała” mebli do siedzenia. Celem badań była eksperymentalna weryfikacja wpływu wybranych cech antropometrycznych na komfort siedzenia. Badania przeprowadzono na 12 osobach z wykorzystaniem piezoelektrycznej maty sensorycznej oraz modelu regulowanego mebla do siedzenia. Zbadano, jak różne warianty pochylenia siedziska i oparcia wpływają na rozkład nacisków. Wynikiem badań są rozkłady nacisków oraz wartości współczynnika dyskomfortu D dla dziewięciu kombinacji nachylenia oparcia i siedziska odniesione do cech antropometrycznych badanej grupy osób. Analiza wyników wskazuje, że czynniki antropometryczne, takie jak wskaźnik masy ciała (BMI) i płeć użytkownika, znacząco wpływają na obiektywny komfort siedzenia. Spostrzeżenia te pomogą lepiej zoptymalizować wymiary mebli wypoczynkowych na etapie ich projektowania.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz