Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Heavy metals in human milk: literature review

Tytuł:
Heavy metals in human milk: literature review
Metale ciężkie w pokarmie kobiecym: przegląd piśmiennictwa
Autorzy:
Młodawska, Marta
Młodawski, Jakub
Świercz, Anna
Świercz, Grzegorz
Data publikacji:
2024
Wydawca:
Akademia Bialska im. Jana Pawła II
Tematy:
heavy metals
human milk
breastfeeding
mercury
lead
metale ciężkie
pokarm kobiecy
karmienie naturalne
rtęć
ołów
Źródło:
Health Problems of Civilization; 2024, 18, 1; 55-61
2353-6942
2354-0265
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The escalating global environmental pollution leads to the increased exposure to heavy metals, including chromium, mercury, copper, and lead. These substances ubiquitous in our environment and food, can induce severe health issues, including intellectual disabilities, kidney damage, and certain types of cancer. The article presents a current literature review concerning breast milk and its potential contamination with heavy metals. Research reveals varied levels of heavy metal contamination in human milk, contingent on geographical location and lifestyle factors. Some studies have detected a higher concentration of heavy metals in urban areas compared to suburban ones, while others have reported an increased level in the milk of women who smoke cigarettes. Moreover, the concentration of heavy metals in human milk often exceeded permissible limits set by the World Health Organization. Given the increasing exposure to heavy metals, it is imperative to monitor their concentration in food and conduct further studies to understand the risk factors for exposure.

Narastające globalne zanieczyszczenie środowiska prowadzi do zwiększonej ekspozycji na metale ciężkie, w tym chrom, rtęć, miedź i ołów. Substancje te, powszechne w naszym otoczeniu i żywności, mogą powodować poważne problemy zdrowotne, w tym niepełnosprawność intelektualną, uszkodzenie nerek i niektóre rodzaje nowotworów. W artykule został przedstawiony aktualny przegląd piśmiennictwa dotyczący pokarmu kobiecego i potencjalnego skażenia go metalami ciężkimi. Stwierdzono zróżnicowane poziomy zanieczyszczenia mleka kobiecego metalami ciężkimi w zależności od lokalizacji geograficznej i czynników stylu życia. Niektóre badania wykazały wyższe stężenie metali ciężkich w obszarach miejskich w porównaniu z przedmieściami, podczas gdy w innych stwierdzono zwiększony ich poziom w mleku kobiet palących papierosy. Co więcej, stężenie metali ciężkich w mleku kobiecym często przekraczało dopuszczalne limity ustalone przez Światową Organizację Zdrowia. Ze względu na rosnącą ekspozycję na metale ciężkie, niezbędne jest monitorowanie ich stężenia w żywności i przeprowadzanie dalszych badań, aby zrozumieć czynniki ryzyka ekspozycji.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz