Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Hyperbaric Storage at Subzero Temperature – the Effect on the Shelf-Life and Selected Quality Characteristics of Raw Pork Sausages

Tytuł:
Hyperbaric Storage at Subzero Temperature – the Effect on the Shelf-Life and Selected Quality Characteristics of Raw Pork Sausages
Autorzy:
Malinowska-Pańczyk, Edyta
Mazur, Katarzyna
Data publikacji:
2024-04-23
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Tematy:
raw meat product
high pressure
TBARS
shelf-life
denaturation of proteins
drip loss
Źródło:
Polish Journal of Food and Nutrition Sciences; 2024, 74, 2; 130-136
1230-0322
2083-6007
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this study was to determine the microbiological stability and changes occurring in selected physicochemical properties of raw pork sausages during hyperbaric storage at subzero temperature (HS-ST). It was shown that storage at moderate pressures (up to 111 MPa) led to a reduction in microbial populations. After 21 days of storage under these conditions, no microorganisms were detected in the samples. Additionally, the inhibition of thiobarbituric acid reactive substance (TBARS) formation was observed under HS-ST conditions. The negative effect of the storage at 111 MPa/−10℃ was the sausage colour change from pink to grey-pink or grey, visible to the naked eye. Such changes did not occur in the samples stored at 60 MPa/−5℃ for 35 days. The results showed that applying HS-ST at 60 MPa/−5℃ allowed the shelf-life of raw pork sausages to be effectively extended by at least 35 days without visible quality deterioration.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz