Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zagrożenie żywności i środowiska dioksynami i akrylamidem w świadomości ekologicznej społeczeństwa województwa pomorskiego

Tytuł:
Zagrożenie żywności i środowiska dioksynami i akrylamidem w świadomości ekologicznej społeczeństwa województwa pomorskiego
The threat to food and environment from dioxins and acrylamide in the ecological awareness of the Pomeranian district citizens
Autorzy:
Śmiechowska, M.
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
świadomość ekologiczna
zagrożenia
żywność
środowisko
threat
food
environment
ecological awareness
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2010, 55, 4; 150-157
1642-686X
2719-423X
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem artykułu było określenie poziomu wiedzy społeczeństwa o zagrożeniach, jakie mogą być związane z występowaniem w środowisku i żywności takich związków chemicznych jak dioksyny i akrylamid. W pracy przedstawiono wyniki badań ankietowych przeprowadzonych wśród mieszkańców województwa pomorskiego dotyczących oceny poziomu wiedzy o tych substancjach, ich powstawaniu oraz o ograniczaniu ich rozprzestrzeniania się i toksycznego działania na organizm człowieka. Przedstawione wyniki badań przeprowadzonych wśród wybranej populacji wynika, że poziom wiedzy oraz świadomości na temat zagrożeń ze strony toksycznych dioksyn i akrylamidu jest niezadowalający. Respondenci nie zdają sobie sprawy z możliwości powstawania niebezpiecznych dioksyn w trakcie niskotemperaturowych procesów spalania oraz ich przenoszenia na otaczające tereny uprawne. Tylko 1/3 badanych jest świadoma możliwości powstania niebezpiecznych związków podczas smażenia, natomiast większość nie jest tego pewna lub o tym nie wie. Część badanych, która kupuje żywność ekologiczną uważa, że uchroni ich ona od wystąpienia szkodliwych substancji w posiłkach, a część twierdzi, że w dzisiejszych czasach takie substancje w żywności i środowisku nie występują.

The aim of the present paper is to describe the level of citizens' knowledge about the threat which may appear in connection with occurrence of compounds such as dioxins and acrylamide in the environment and food. Additionally, the article reports results of questionnaire studies conducted among pomeranian district citizens, concerning assessment of their knowledge about these substances, their formation and the containment of their spreading and toxic effect on the human organism. The reported results of studies in the chosen population show that the level of knowledge and awareness about the threat from toxic dioxins and acrylamide is insufficient. The respondents do not realize that dangerous dioxins may form during lowtemperature combustion processes and may be transformed to the surrounding arable land. Only 1/3 of the respondents are aware of the possibility of formation of dangerous substances during frying, while the majority are either uncertain or just don't know about it. A part of the respondents that buy organic food think that it protects them from harmful substances in their meals, and some of them claim that such substances do not occur at present.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz