Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Project of a computer system supporting extraction of the characteristics of pork half-carcases

Tytuł:
Project of a computer system supporting extraction of the characteristics of pork half-carcases
Projekt systemu informatycznego wspomagającego ekstrakcję cech charakterystycznych półtuszy wieprzowej
Autorzy:
Fojud, A.
Boniecki, P.
Zaborowicz, M.
Lisiak, D.
Ślósarz, P.
Stanisz, M.
Strzeliński, P.
Konieczny, A.
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
pork half-carcasses
evaluation of meatiness
expert system
półtusza wieprzowa
ocena mięsności
system ekspertowy
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2017, 62, 3; 87-92
1642-686X
2719-423X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this paper it has been described a computer system for the processing and analysis of two-dimensional digital images of evaluated pork half-carcasses. The AOPW (pol. Analiza Obrazu Półtusz Wieprzowych) image analysis system was created in C#, in Visual Studio 2015, using the AForge.NET library. The development of the application was preceded by a requirement analysis, according to the software engineering procedures. Documentation in the form of UML diagrams was developed in Microsoft Visio. The AOPW application is used to analyze and extract the characteristics of pork halfcarcasses contained in two-dimensional digital images acquired during the slaughtering process of pigs. The application may be a part of a new method for evaluating and classifying pig carcasses according to the applicable EUROP classification. The developed system was divided into two modules: the first for processing and filtering image, enabling e.g. edge and shape detection, sharpening and image binarization. The second allows for image analysis and acquisition of characteristics of pork half-carcasses - descriptors. The presented work was created within the research project of National Research and Development Center PBS3/B8/26/2015.

W pracy zaprezentowano autorski system informatyczny służący przetwarzaniu i analizie dwuwymiarowych obrazów cyfrowych, poddawanych ocenie półtusz wieprzowych. System o nazwie Analiza Obrazu Półtusz Wieprzowych (AOPW) został wytworzony w języku C#, w pakiecie Visual Studio 2015, z użyciem biblioteki AForge.NET. Opracowanie aplikacji zostało poprzedzone analizą wymagań, zgodnie z procedurami inżynierii oprogramowania. Powstała na tym etapie dokumentacja w postaci diagramów UML została przygotowana w programie Microsoft Visio. Aplikacja AOPW służy do analizy i ekstrakcji cech charakterystycznych półtusz wieprzowych, zawartych na dwuwymiarowych obrazach cyfrowych pozyskanych w trakcie procesu uboju trzody chlewnej. Aplikacja może stanowić element nowej metody oceny i klasyfikacji półtusz wieprzowych według obowiązującej klasyfikacji EUROP. Opracowany system został podzielony na dwa moduły: pierwszy przetwarzający i filtrujący obraz, umożliwiający m.in. wykrywanie krawędzi i kształtów, wyostrzanie oraz binaryzację obrazu; drugi pozwalający na analizę obrazu i pozyskanie cech charakterystycznych – deskryptorów. Przedstawiona praca powstała w ramach projektu badawczego Narodowego Centrum Badań i Rozwoju PBS3/B8/26/2015.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz