Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Modeling of agri-food products on the basis of solid geometry with examples in Autodesk 3ds Max and finite element mesh generation

Tytuł:
Modeling of agri-food products on the basis of solid geometry with examples in Autodesk 3ds Max and finite element mesh generation
Modelowanie bryłowe produktów rolno-żywnościowych z przykładami w Autodesk 3ds Max i tworzeniem siatek elementów skończonych
Autorzy:
Balcerzak, K.
Weres, J.
Górna, K.
Idziaszek, P.
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
geometry modeling
cereal grain
kernel
3ds Max modeling
FEM mesh generation
software development
modelowanie geometrii
ziarniak
zboże
modelowanie
3ds Max
generowanie siatek MES
tworzenie oprogramowania
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2015, 60, 2; 5-8
1642-686X
2719-423X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In order to predict behavior of agri-food products subjected to drying, cooling and heating operations, adequate data on product geometry are required in mathematical models of heat and water transport. Sufficient knowledge about geometry of agri-food products is lacking due to the complexity of their shape. Therefore an original approach consisting in the 3ds Max solid geometry modeling was developed and exemplified for the case of corn and oat kernels. To acquire data on the original product geometry, the approach was supported with image processing and analysis, generation of finite element meshes, and collection of coordinates of mesh nodes. The geometry models of investigated products were developed in the intention of future enhancement of mathematical models and predictions of cereal grain drying and storing processes.

Aby prognozować zachowanie produktów rolno-żywnościowych poddawanych operacjom suszenia, chłodzenia i ogrzewania, w matematycznych modelach transportu ciepła i wody są niezbędne dane dotyczące geometrii takich produktów. Brakuje dostatecznej wiedzy o geometrii produktów rolno-żywnościowych z powodu złożoności ich kształtu. Opracowano więc oryginalne podejście do bryłowego modelowania geometrii w środowisku 3ds Max oraz przedstawiono je dla przykładu ziarniaków kukurydzy i owsa. W celu pozyskania danych o geometrii oryginalnych produktów, wsparto to podejście przetwarzaniem i analizą obrazów, generowaniem siatek elementów skończonych oraz pobieraniem współrzędnych węzłów tych siatek. Modele geometrii badanych produktów opracowano z myślą o przyszłym ulepszeniu matematycznych modeli oraz predykcji procesów suszenia i przechowywania ziarna zbóż.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz