Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The methodology of multiple criteria decision making for selecting the heating medium for multifunctional sterilizer

Tytuł:
The methodology of multiple criteria decision making for selecting the heating medium for multifunctional sterilizer
Metodyka wielokryterialnego wspomagania decyzji w zastosowaniu do wyboru medium grzewczego do wielofunkcyjnego urządzenia do sterylizacji (WUS)
Autorzy:
Bieńczak, K.
Kiciński, M.
Bieńczak, M.
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
food sterilization
heating medium
multiple criteria decision making
sterylizacja żywności
medium grzewcze
wielokryterialne wspomaganie decyzji
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2016, 61, 1; 10-12
1642-686X
2719-423X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This paper deals with designing a device for food processing industry, i.e. a multifunctional sterilizer (MFS) to be used for extending the shelf life of food, such as meat, fish, fruit and vegetables, packaged in containers of various capacities made of popular materials such as glass, tin and thin film. Having analyzed the existing solutions regarding the choice of the heating medium used in sterilization systems, the authors showed that when selecting a new sterilizing device many criteria need to be accounted for, some of them being rather contradictory. Thus the authors suggest to apply a multiple criteria decision making approach which is used in other areas of research. For that purpose, a coherent group of criteria for different types of heating medium was suggested. Based on the decision maker’s preference model, a final ranking list was prepared using the method based on the prevalence relationship - Electre III. The obtained results were subsequently summed up.

Artykuł dotyczy projektowania maszyn dla przemysłu spożywczego, tj. wielofunkcyjnego urządzenia do sterylizacji (WUS). Urządzenie takie, zgodnie z założeniami konstruktorów, przeznaczone zostanie do utrwaleniu żywności w opakowaniach o różnej pojemności, wykonanych z powszechnie stosowanych materiałów opakowaniowych, jak: szkło, blacha, cienka folia, zawierających produkty mięsne, ryby, przetwory owocowo-warzywne. Dokonując analizy istniejących rozwiązań medium grzewczego do WUS autorzy wykazali, że przy doborze do nowo zaprojektowanego urządzenia wskazane jest uwzględnienie wielu, często przeciwstawnych kryteriów. Stąd też autorzy zaproponowali, znane z innych obszarów badawczych, podejście oparte o metodykę wielokryterialnego wspomagania decyzji (WWD). W tym celu dla rozważanych wariantów medium grzewczego zaproponowano spójną rodzinę kryteriów. W oparciu o model preferencji decydenta skonstruowano ranking finalny z wykorzystaniem metody opartej o relację przewyższania - Electre III. Uzyskane wyniki podsumowano.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz