Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of Heat Treatment Conditions on the Morphology of α Phase and Mechanical Properties In Ti-10V-2Fe-3Al Titanium Alloy

Tytuł:
Effect of Heat Treatment Conditions on the Morphology of α Phase and Mechanical Properties In Ti-10V-2Fe-3Al Titanium Alloy
Wpływ warunków obróbki cieplnej na morfologię fazy α i własności mechaniczne w stopie tytanu Ti-10V-2Fe-3Al
Autorzy:
Bogucki, R.
Mosór, K.
Nykiel, M.
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
phase transformations
microstructure
mechanical properties
β-phase
α-phase
przemiany fazowe
mikrostruktura
właściwości mechaniczne
faza α
faza β
Źródło:
Archives of Metallurgy and Materials; 2014, 59, 4; 1269-1273
1733-3490
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The influence of heat treatment on the microstructure and mechanical properties was studied in the Ti-10V-2Fe-3Al titanium alloy for two heat treatment schemes (α + β) and β + (β + α), which resulted in different morphologies of the α phase. Scheme I resulted in the α-phase of globular morphology, whose volume fraction did not change much during annealing. Scheme II led to obtaining a needle-like α-phase, whose amount increased together with heating time. The phenomenon of stress-induced martensitic transformation was observed in the material with needle-like morphology annealed for 15 and 30 min. Longer times of annealing effected in the decay of that transformation, provided the volume fraction of α-phase exceeded 50%.

W pracy przedstawiono wyniki badan wpływu obróbki cieplnej na mikrostrukture i własciwosci mechaniczne stopu tytanu Ti-10V-2Fe-3Al, które analizowano w dwóch schematach obróbki cieplnej (α + β) oraz β + (β + α). Uzyskane mikrostruktury charakteryzowały sie rózna morfologia fazy α. W schemacie I obserwowano globularna faze α, której udział objetosciowy nie ulegał znacznym zmianom w funkcji czasu wygrzewania. W schemacie II faza α miała kształt iglasty i jej udział objetosciowy wzrastał z czasem wygrzewania. W próbkach o iglastej morfologii fazy α dla czasów wygrzewania 15 min. i 30 min. zaobserwowano wystepowanie zjawiska przemiany martenzytycznej indukowanej naprezeniem. Zastosowanie dłuzszych czasów wygrzewania ujawniło zanik dodatkowej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz