Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Impact of growth biostimulators and herbicide on edible potato yield

Tytuł:
Impact of growth biostimulators and herbicide on edible potato yield
Wpływ biostymulatorów wzrostu i herbicydu na plon ziemniaka jadalnego
Autorzy:
Baranowska, A.J.
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Agrofizyki PAN
Źródło:
Acta Agrophysica; 2018, 25, 4
1234-4125
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of research was to define the influence treatment methods involving application of growth biostimulators and herbicide on the total yield of edible potato. The field research was conducted in 2015-2017 in the area of eastern Poland, in Lublin Voivodship. The experiments were performed in three replications using the randomized split-block method. Examined factors were: The examined factors included: I. factor – three early cultivars of edible potato (Owacja, Bellarosa, Vineta), II. factor – treatment methods involving application of growth biostimulators and herbicide: GreenOK-Universal Pro and Asahi SL as well as their combination with the Avatar 293 ZC herbicide. The highest total yield of tubers was obtained from object 4., where prior to sprouting, mechanical treatment was used, and after the final shaping of ridges and just before sprouting the Avatar 293 ZC herbicide was applied at a dose of 1.5 dm3 ha–1, and then after sprouting the GreenOK Universal-PRO was applied three times at doses: 0.10 dm3 ha–1 – full moon-end of seeding + 0.15 dm3 ha–1 – covering inter-rows + 0.15 dm3 ha–1 – formation of flower buds (an average of 41.8 t ha–1) and from the object 5., on which mechanical treatment was used to the seeding, and after the ultimate formation of furrows before seeding of potato plants, Avatar herbicide 293 was applied in a dose of 1.5 dm3 ha–1 (total yield amounted to, on average, 40.6 t ha–1). Potato cultivars cultivated in the experiment and meteorological conditions during the conducted tests also had a significant impact on the size of the total yield. Owacja noted the highest yields (an average of 41.4 t ha–1). The largest total yield was collected in 2016 (an average of 42.8 t ha–1). A significant influence of the experiment factors on the structure of large tuber yields was also found.

Celem badań było określenie wpływu metod pielęgnacji z zastosowaniem biostymulatorów wzrostu i herbicydu na plon ogólny bulw trzech odmian ziemniaka jadalnego. Badania polowe przeprowadzono w latach 2015-2017 w rejonie Polski wschodniej, w województwie lubelskim. Doświadczenia założono metodą losowanych podbloków w trzech powtórzeniach. Badanymi czynnikami były: I. czynnik – trzy wczesne odmiany ziemniaka jadalnego (Owacja, Bellarosa, Vineta), II. czynnik – metody pielęgnacji z zastosowaniem biostymulatorów wzrostu i herbicydu: GreenOk-Uniwersal Pro i Asahi SL oraz ich kombinacja z herbicydem Avatar 293 ZC. Największy plon ogólny bulw uzyskano na obiekcie 4., na którym do wschodów zastosowano pielęgnację mechaniczną, a po ostatecznym ukształtowaniu redlin tuż przed wschodami herbicyd Avatar 293 ZC w dawce 1,5 dm3·ha–1 i następnie po wschodach trzykrotnie aplikowano bioaktywator GreenOK Universal-PRO w dawkach: 0,10 dm3·ha–1 – pełnia-koniec wschodów + 0,15 dm3·ha–1 – zakrywanie międzyrzędzi + 0,15 dm3·ha–1 – zawiązywanie pąków kwiatowych (średnio 41,8 t·ha–1) oraz z obiektu 5., na którym do wschodów stosowano pielęgnację mechaniczną, a po ostatecznym ukształtowaniu redlin przed wschodami roślin ziemniaka aplikowano herbicyd Avatar 293 ZC w dawce 1,5 dm3·ha–1 (średnio 40,6 t·ha–1). Na wielkość plonu ogólnego istotny wpływ miały również uprawiane w doświadczeniu odmiany ziemniaka oraz warunki meteorologiczne podczas prowadzenia badań. Najwyżej plonowała Owacja (średnio 41,4 t·ha–1). Największy plon ogólny zebrano w 2016 roku (średnio 42,8 t·ha–1). Stwierdzono również istotny wpływ czynników doświadczenia na strukturę plonu bulw dużych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz