Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Plant growth promoting properties of Serratia fonticola ART-8 and Pseudomonas putida ART-9 and their effect on the growth of spring wheat (Triticum aestivum L.)

Tytuł:
Plant growth promoting properties of Serratia fonticola ART-8 and Pseudomonas putida ART-9 and their effect on the growth of spring wheat (Triticum aestivum L.)
Autorzy:
Przemieniecki, S. W.
Kurowski, T. P.
Kotlarz, K.
Krawczyk, K.
Damszel, M.
Karwowska, A.
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Tematy:
Fusarium
plant growth promoting bacteria
Pseudomonas putida
Serratia fonticola
spring wheat
Źródło:
Environmental Biotechnology; 2016, 12, 2; 35-39
1734-4964
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Two bacterial strains, Serratia fonticola ART-8 and Pseudomonas putida ART-9, were isolated from soil sown with rye in a monoculture. Although the S. fonticola strain produced more chitinase than the P. putida strain, P. putida produced more cellulase, lipase, HCN, and fluorescent siderophores. P. putida also solubilized more phosphate, and was the only strain to produce pyoverdine. Neither bacteria produced indoleacetic acid (IAA), nor did they produce siderophores on the CAS medium. Neither of the strains was highly effective at inhibiting Fusarium culmorum (~5%) or F. oxysporum (~24%). Wheat plants inoculated with these bacterial strains had higher (5.7-10.0%) thousand kernel weight and there appeared to be a positive association between thousand kernel weight and ear length.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz