Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Estimation of radioactivity dose rate absorbed with ingested foods

Tytuł:
Estimation of radioactivity dose rate absorbed with ingested foods
Badanie wchłoniętej skutecznej dawki promieniowania otrzymanej wraz ze spożywaną żywnością
Autorzy:
Dołhańczuk-Śródka, A.
Ziembik, Z.
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Towarzystwo Chemii i Inżynierii Ekologicznej
Tematy:
137Cs
40K
food
weighted dose
żywność
promieniowanie jonizujące
Źródło:
Ecological Chemistry and Engineering. A; 2013, 20, 9; 991-1008
1898-6188
2084-4530
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The purpose of the study was to estimate the effective dose of ionising radiation absorbed in consequence of consuming the selected food products for relevant age groups and estimation of the resulting risk. The study was carried out with the use of food products, part of which was produced in the area contaminated with 137Cs released after the Chernobyl Nuclear Power Plant explosion. On the basis of the obtained study results, it can be stated that in consequence of consumption of the selected food products, people may receive increased radiation doses from artificial radioactive isotopes, which are one of the components of the annual effective dose. Taking into consideration other sources of ionising radiation, which are not present in food, one should assume that 137Cs contained in food has a little share in the total radiation dose absorbed by the inhabitants of the studied region.

Celem tego badania było określenie skutecznej dawki promieniowania jonizującego, pochłoniętej wskutek spożywania wybranych produktów żywnościowych. W ocenie ryzyka uwzględniono grupy wiekowe ludności. Badania przeprowadzono z wykorzystaniem produktów spożywczych, z których część została wyprodukowana na obszarach skażonych 137Cs, uwolnionym po wybuchu elektrowni jądrowej w Czarnobylu. Wyniki przeprowadzonych badań potwierdzają zwiększenie dawki promieniowania, pochodzącej od sztucznych izotopów promieniotwórczych. Biorąc pod uwagę inne niż żywność źródła promieniowania jonizującego, można stwierdzić, że 137Cs zawarty w artykułach spożywczych ma mały udział w całkowitej dawce promieniowania pochłoniętego przez mieszkańców badanego regionu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz