Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of Substrates on Growth, Yield, and Phenol Content in Lowbush Blueberry (Vaccinium angustifolium Ait.) Fruit ‘Emil’

Tytuł:
Effect of Substrates on Growth, Yield, and Phenol Content in Lowbush Blueberry (Vaccinium angustifolium Ait.) Fruit ‘Emil’
Wpływ podłoży na wzrost, plonowanie oraz zawartość polifenoli w owocach borówki niskiej (Vaccinium angustifolium Ait.) odmiany ‘Emil’
Autorzy:
Ochmian, I.
Grajkowski, J.
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Towarzystwo Chemii i Inżynierii Ekologicznej
Tematy:
Vaccinium angustifolium
plon
jakość owoców
polifenole
podłoża
Vaccinium angustifolium AIT.
substrates, yield
fruit quality
phenols
Źródło:
Ecological Chemistry and Engineering. A; 2010, 17, 9; 1147-1152
1898-6188
2084-4530
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The experiment was carried out in the years 2007–2008 in the Experimental Pomological Station at Rajkowo near Szczecin. In 2005 the plants of lowbush blueberry, ‘Emil’ cv. were planted in peat (acid muck soil), sawdust (previously composted), and cocoa husk substrate (a by-product from chocolate confectionary plant) at spacing 1.0 × 2.5 m. Plant growth, quantity, quality, and chemical composition of yield were assessed. No effect of substrate was observed regarding plant height tested in the substrates however, the bushes planted in peat and cocoa husk had bigger leaves and one-year shoots. Further, the bushes grown in these substrates yielded best and their fruits were largest, showed highest firmness as well as highest content of soluble solids, organic acids, and phenol compounds.

Doświadczenie przeprowadzono w latach 2007-2008 w Sadowniczej Stacji Badawczej Katedry Sadownictwa, gdzie w 2005 roku posadzono krzewy borówki niskiej odmiany 'Emil' w rozstawie 1,0 × 2,5 m w glebie murszowej (torf) o odczynie kwaśnym, przekompostowanych trocinach z drzew iglastych oraz w łusce z ziarna kakaowego, która jest odpadem przy produkcji czekolady. Określano wzrost roślin oraz ilość, jakość oraz skład chemiczny plonu. Nie stwierdzono wpływu zastosowanych podłoży na wysokość roślin, jednak krzewy posadzone w torfie oraz łusce kakaowej miały większe liście oraz dłuższe pędy jednoroczne. Krzewy, które rosły w tych podłożach, również plonowały najlepiej a owoce z nich uzyskane były największe i najbardziej jędrne. Ponadto owoce z tych krzewów charakteryzowały się największą zawartością ekstraktu, kwasów organicznych oraz związków polifenolowych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz