Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Porównanie wpływu właściwości ścierniwa na jakość powierzchni cięcia strugą wodno-ścierną (AWJ)

Tytuł:
Porównanie wpływu właściwości ścierniwa na jakość powierzchni cięcia strugą wodno-ścierną (AWJ)
Comparison of abrasive properties influence on quality of surface cutting by means of abrasive water-jet
Autorzy:
Spadło, S.
Krajcarz, D.
Skowron, E.
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Wydawnictwo AWART
Tematy:
water jet machining
geometrical accuracy
surface geometric structure
roughness
Źródło:
Obróbka Metalu; 2017, 2; 46-50
2081-7002
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper presents the influence of the property of abrasive grains so as the size and the shape of grains and the rate of mass flow of abrasive on the geometrical accuracy and geometric structure of the cutting area. The research was conducted for the natural abrasive grains of the almandine belonging to the group of grenades. The analysis of the results of experimental investigations enabled to determine the influence of characteristic dimensions of abrasive grains on dimensions and shape of cylindrical holes and surface roughness incurred as a result of the cutting process. Determining the shape of the track was a crucial element of conducted works of area of the cut and her quality for different granulations of abrasive. A carried out investigations for new abrasive grains and applied in the cutting process. Investigations confirmed the fact of crushing the majority of abrasive grains. A detailed analysis of factional composition and the shape of abrasive grains after the process of cutting in two allows to conclude that repeat using abrasive grains materials is possible in the process of cutting.

Porównanie wpływu właściwości ścierniwa na jakość powierzchni cięcia strugą wodno-ścierną (AWJ) W artykule przedstawiono wyniki badań wpływu właściwości ścierniwa takich jak wymiary i kształt ziaren ściernych oraz wydatku masowego ścierniwa na dokładność geometryczną oraz strukturę geometryczną powierzchni cięcia. Badania przeprowadzono dla naturalnego ścierniwa almandynu należącego do grupy granatów. Analiza wyników badań eksperymentalnych umożliwiła określenie wpływu wymiarów charakterystycznych ziaren ściernych na odchyłki wymiarowo kształtowe wycinanych otworów o zarysie kołowym oraz chropowatość powierzchni powstałej w wyniku procesu przecinania. Istotnym elementem przeprowadzonych prac było określenie kształtu śladu powierzchni przecięcia oraz jej jakości dla różnych granulacji ścierniwa. Przeprowadzono badania porównawcze ścierniwa nowego oraz użytego w procesie ciecia. Badania potwierdziły fakt rozkruszania większości ziaren ściernych. Szczegółowa analiza składu frakcyjnego oraz kształtu ziaren ściernych po procesie przecinania pozwala wnioskować, że możliwe jest powtórne wykorzystanie badanego materiału ściernego w procesie cięcia.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz